BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lekörözi a Nyugatot a BÉT, a nemzetközi izgalmak nem hatják meg a blue chipjeinket

Két fontos adat is érkezik ma nemzetközi fronton, a hazai közlés már megvolt, de ebben sok örömünk nem lehetett. A BÉT egyelőre sokkal jobban teljesít, mint a nagy nyugati tőzsdék, a forint is tartja magát, hiába kap két napja folyamatosan csak rossz híreket.

Lehangoló nemzetközi hangulatban relatív felülteljesítéssel kezdett a pesti tőzsde péntek reggel. A BUX index 0,08 százalékkal 72 471 pontig kúszott a nyitást követően, a blue chipek viszont felemás formában kezdték a napot.

_VEZ4356-1, bét,
Van okuk a boldogságra a BÉT befekteőinek / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nyertesek közé a Richter és a Magyar Telekom papírjai kerültek fel, az előbbi 0,66 százalékos pluszban, 10 680 forintig, az utóbbi pedig 0,2 százalékkal 1020 forintig erősödött a kereskedés első perceiben. Az OTP és a Mol befektetői nem örülhetnek ennyire: a bankpapírok 0,16 százalékkal 18 270 forintig, az olajipari cég kurzusa pedig 0,23 százalékkal 2660 forintig süllyedt a nyitást követő percekben. 

A BÉT befektetői összességében mégis boldogabbak lehetnek, mint a nyugat-európai parketteken kereskedők.

A brit FTSE 0,31 százalékos, a francia CAC 0,29 százalékos, a holland AEX 0,3 százalékos, a német DAX 0,55 százalékos, az átfogó európai EuroStoxx pedig 0,44 százalékos gödörbe került kilenc óra után, lekövetve ezzel az amerikai parketten tegnap tapasztaltakat: a Wall Street nagyjainak többsége ugyanis szintén pirosba csúszott a nap végére, az S&P 500 0,3, a Dow Jones 0,54 százalékkal süllyedt a gongszó előtt, egyedül a Nasdaq zárt zöldben, 0,25 százalékos pluszban.

A kellemetlen nemzetközi hangulat mögött minden bizonnyal az áll, hogy a befektetők tűkön ülve várják a délután érkező, kulcsfontosságú amerikai foglalkoztatottsági adatokat, ezek ugyanis az elmúlt hetekben drasztikus hatással voltak a tőkepiaci mozgásokra. Fontos lesz még a ma 11 órakor érkező eurózóna-GDP-adat is, így érthető a piacok iránykeresése és a befektetők kivárása.

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt. 

A forint egyelőre nem döntötte el, merre indul el a mai napon, az euróval szemben 0,02 százalékos mínuszban, 393,27-on, míg a dollárral szemben 0,05 százalékos pluszban, 353,68-on jegyzik a hazai fizetőeszközt. Az, hogy a forint még tartja jelenlegi árfolyamszintjeit, relatíve jó hírnek tekinthető: kora reggel érkeztek ugyanis friss ipari adatok itthonról, amelyek továbbra is siralmas számokat mutatnak

Az ipar szenvedése alapesetben az MNB kamatvágásával kapcsolatos várakozásokat támogatná, aminek áttételesen gyengítenie kellene a forintot, ez a hatás azonban egyelőre nem jelent meg a piacon. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.