BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabadesésben a teljes hazai tőzsde, az Nvidia szakadása miatt rettegnek a befektetők

A pesti tőzsde nagyjai kivétel nélkül lényegi értékvesztéssel kezdték a napot, a legnagyobb pofonba a Mol szaladt bele. A BÉT alól kirántották a szőnyeget, Európa-szerte sem jobb a helyzet.

Az augusztus eleji globális tőzsdei szakadás óta nem látott vérengzés alakult ki tegnap estére az amerikai tőzsdén, a befektetők ugyanis minden erejükkel igyekeztek szabadulni az Nvidia részvényeitől, ez pedig a teljes tőzsdét magával rántotta. A rossz nemzetközi hangulat azonban mára Európára is átterjedt, ez pedig a pesti parkett nyitásán is mély nyomokat hagyott.

240619_bet_002_VZ , BÉT,
Szakad a BÉT, az Nvidia zuhanása pánikot keltett a világ legtöbb tőzsdéjén / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kereskedés első perceiben a a BUX index villámgyorsan 0,76 százalékos mínuszba, 72 429 pontig csúszott, ami nem meglepő, hiszen a blue chipek mindegyike alól valósággal kirántották a szőnyeget a kockázatkerülésre berendezkedő befektetők. 

A legnagyobb pofont a Mol kapta, 

az olajpapírok 1,1 százalékos mínuszban, 2700 forinton kezdték a napot, de rossz reggele van az OTP befektetőinek is, a bankpapírok 0,85 százalékkal 18 100 forintig csúsztak a kereskedés első perceiben. 

A Magyar Telekom jegyzése 0,59 százalékos mínuszban, 1018 forinton áll, a Richter kurzusa pedig relatíve felülteljesít, mindössze 0,47 százalékot vesztett értékéből a nyitást követően, 10 690 forinton adják a papírokat.

A hangulat azonban nemcsak itthon, de Európa-szerte is hasonlóan lesújtó: a kontinens legnagyobb indexei kivétel nélkül vaskos mínuszba csúsztak, a holland piac 1,33 százalékos, a német DAX 0,87 százalékos, az átfogó EuroStoxx pedig 1 százalék körüli értékvesztést élt meg a nyitást követő percekben.

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt. 

A mindezt kiváltó, tegnapi amerikai szakadás mögött az állt elsősorban, hogy a világ legnagyobb gazdaságának gyári termelékenységi adatai a vártnál rosszabbul sikerültek, ez pedig kockázatkerülésre ösztökélte a befektetőket, akik elsőként az Nvidiában és a csipgyártási szegmens cégeiben fennálló részesedésüket nyirbálták meg. 

A pánik odáig gyűrűzött, hogy az Nvidia papírjai a kereskedés végére közel 10 százalékos mínuszba kerültek, a cég így nagyjából 280 milliárd dollárt vesztett piaci értékeltségéből. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.