BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább száguld az arany, de még lendületesebb az ezüst

Az arany drágulása egyensúlytalan világot tükröz, ahol a befektetők rekordárakat fizetnek érte, olyan tényezők miatt, mint a fiskális felelőtlenség, geopolitika, a központi bankok „dollártalanítás” iránti igénye, valamint a nemesfém vonzereje általános menedékeszközként, amit az amerikai jegybank (Fed) támogató kamatcsökkentési ciklusa is erősít. Az ezüst a szélárnyakban még nagyobbat ralizott idén.

Az arany rekorddöntő ralija most az amerikai kamatcsökkentési ciklus támogatásával folytatódik, amely a múltban erős emelkedést eredményezett az árfolyamban az azt következő hónapokban. A spot (azonnali) arany újabb mérföldkövet ért el, miután átlépte a 2600 dollárt, ami több mint 25 százalékos ez évi növekedés. Egy standard, 400 unciás aranyrúd (kb. 12,4 kilogramm), amellyel nemzetközileg kereskednek, és a központi bankok használják, most több mint egymillió dollárt ér, szemben a tavaly októberi 725 ezer dollárral. Az ezüst az arany árnyékában még nagyobbat ralizott idén.

ezüst  16 March 2023, Bavaria, Munich: Silver bars of different sizes lie in a safe on a table at the precious metals dealer Pro Aurum. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Szebben csillog az ezüst, mint az arany? Fotó: Sven Hoppe / DPA / AFP

Egyensúlytalan világot tükröz az arany ázsiója

Azóta ugyanis a hosszabb távú rali során az arany árfolyama – kisebb korrekciókkal – több mint 800 dollárral emelkedett, erős mögöttes lendületet mutatva, amit a FOMO (a lemaradástól való félelem) hajt. 

Az arany drágulása – annak ellenére, hogy „halott” eszköz, amely nem kínál hozamot az árnövekedésen kívül – egyensúlytalan világot tükröz, ahol a befektetők rekordárakat fizetnek érte, olyan tényezők miatt, mint a fiskális felelőtlenség, geopolitika, a központi bankok „dollártalanítás” iránti igénye, valamint a nemesfém vonzereje általános menedékeszközként, amit az amerikai jegybank (Fed) támogató kamatcsökkentési ciklusa is erősít.

Idén még jobban teljesített az ezüst

Miközben a sárga fém kurzusának új rekordmagassága vonzza a figyelmet, az ezüst még jobban teljesített, nagyobb hozamot hozva 2024-ben. Az ezüst kettős szerepe, mint nemes- és ipari fém, azt jelenti, hogy árát az arany, az ipari fémek és a dollár is befolyásolják. Májusban az ezüst elérte az évtizedes csúcsot 32,50 dollárnál, majd az ipari fémekkel együtt súlyos korrekción ment át a gyenge kínai keresleti kilátások miatt. Május és augusztus között az arany-ezüst egyenértékarány 73 unciáról 90 unciára nőtt. Azonban az ipari fémek szektorának helyreállása, amit a gyengébb dollár is támogat, az arányt ismét 84 alá hozta, amivel az ezüst újra felülmúlja az aranyat idén.

Azok a befektetők, akik óvatosak a rekordmagas aranyárak miatt, jobb értéket láthatnak az ezüstben, amely még mindig jóval a 2011-es 50 dolláros rekord alatt van. Ahhoz, hogy az ezüst több vásárlót vonzzon, először is a májusi 32,50 dolláros árfolyamot kellene áttörnie. A momentumalapok jelenleg viszonylag kis spekulatív hosszú pozíciót tartanak az ezüstben, az ötéves átlag közelében, szemben az arany sokkal nagyobb 227k nettó hosszú pozíciójával, amely kétszerese az ötéves átlagnak.

Nincs konjunktúrája a kőolajnak

A Brent nyersolaj hordónkénti árának szeptemberi, 70 dollár alá esése rövid életű volt, mivel a piac úgy ítélte meg, hogy a 70 dollár alatti szint csak egy komolyabb recesszióval lenne indokolható. Becslésünk szerint 2025-ben az amerikai recesszió valószínűsége 25 százalék, bár a viszonylag hosszú ideig magasabb kamatlábak hatása még bizonytalan. Az erős nem OPEC+ termelésnövekedés és a gyenge kereslet, különösen Kínában, ahol a 2024-es keresletbővülés napi néhány százezer hordóra lassult 2024-ben a 2023-as napi 1,3 millió hordóról, valószínűleg korlátozza az áremelkedést a következő hónapokban. 

Erős figyelem hárul az OPEC+-ra, hogy folytatják-e a decemberre tervezett termelésnövelés késleltetését. A Brent olajat az év nagy részében 80 dollár körüli tartományban kereskedték, 

ám ezek a tényezők inkább a 70 dollár körüli tartományt valószínűsítik a belátható jövőben.

A felfelé történő meglepetést egy újabb geopolitikai esemény vagy Kína helyreállása okozhatná. Rövid távon figyeljük a Brent 75 dolláros szintjét, az efeletti áttörés új vásárlásokat jelezhet, és az árakat közelebb viheti a 80 dollárhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.