BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadszor vágtak negyedszázalékot Kanadában, ahol túl gyorsan olvad az infláció

Az inflációs célhoz közeledve a recessziós kockázatokra fókuszálnak.

A Bank of Canada sorozatban harmadszor csökkentette irányadó kamatlábát, negyed ponttal 4,25 százalékra. A közleményben aggodalmukat fejezték ki a jegybankárok a gazdaság gyengesége és az infláció túlságosan gyors leépülésének kockázata miatt.

Recessziótól tartanak  

A szerdai döntés a központi bank július végi fordulatára épül, amikor a tisztviselők azt mondták, hogy aggódnak a gazdaságot fenyegető lefelé mutató kockázatok miatt. A történelmileg magas infláció megfékezése érdekében gyorsan növekvő hitelfelvételi költségek után a Bank of Canada figyelme egyre inkább a magánszektor tevékenységének kamatcsökkentések révén történő újraélesztése felé fordult.

A legfrissebb, júliusi adatok szerint az infláció Kanadában 2,5 százalékra, vagyis 40 havi mélypontra mérséklődött.
 

Az inflációs célhoz közeledve, egyre inkább figyelnünk kell a recessziós kockázatra

– mondta Tiff Macklem kormányzó. 

A Bank of Canada utoljára 2009-ben csökkentette a kamatlábakat három egymást követő ülésen, amikor a világgazdaság recesszióban volt a hitelválságot követően. A Wall Street Journal által a múlt héten megkérdezett 13 elemző mindegyike negyed százalékpontos csökkentést jósolt. 

A közgazdászok szerint a központi bank valószínűleg tovább csökkenti az irányadó rátát, a következő kamatvágásra októberben kerülhet sor. 

Kanada a vártnál gyorsabb gazdasági növekedést ért el a második negyedévben, év per év alapon 2,1 százalékot. Ám az elemzők szerint a növekedés nagy része a kormányzati kiadások 6 százalékos bővítésének köszönhető. 

Állami kiadások ellensúlyozták a fogyasztás visszaesését.

A júliusi kamatcsökkentés előtti tanácskozás jegyzőkönyvei azt jelezték, hogy a tisztviselők a munkaerőpiac gyengeségére összpontosítottak. Macklem szerdán azt mondta, hogy miközben az üzleti elbocsátások továbbra is mérsékeltek, a munkaerő-felvétel gyenge, s a szabad munkaerő-piaci kapacitás várhatóan lassítja a bérnövekedést. Az adatok azt mutatják, hogy munkát kereső emberek aránya 26 éves mélypontra esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.