BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat menetelt ez a szektor, a részvényei már lenyomták az S&P 500-at – érdemes még beszállni?

Az enyhülő kamatkörnyezet és Kamala Harris kampányígéretei hajtják az otthonépítési szektor papírjait, de elképzelhető, hogy a futam már túlfűtötté vált. Az építőipar egészének jók a kilátásai, de a Fed és a novemberi elnökválasztás még változtathat a képen.

Váratlan felülteljesítésbe kezdett az elmúlt hónapokban az amerikai részvénypiac egy sokszor figyelmen kívül hagyott ágazata, az építőipar egyik alszegmense, az otthonépítési szektor, melybe a lakások, házak, társasházak kivitelezésével foglalkozó vállalatok részvényei tartoznak.

építőipar, házépítés, lakásépítés, otthonépítés,
Az építőipar egy specifikus szegmese simán lenyomja az S&P 500-ot / Fotó: AFP

Sziporkáznak az építőipar üdvöskéi

Az S&P Composite 1500 Homebuilding alindex közel 21 százalékot emelkedett 2024-ben, maga mögött hagyva ezzel nem csak a tágabb piacot lefedő S&P 500-ot, de lassan a nehéz napjait élő bitcoint is – mutat rá a Bloomberg cikke.

A szektor két irányból is segítséget kaphat: az egyik a már biztosnak tekintett szeptemberi Fed-kamatvágás, melytől a befektetők azt remélik, hogy egy tartós monetáris lazítás első lépése lesz, melyet még sok hasonló követhet. A hitelfelvétel költségeinek enyhítése közvetlen kapcsolatban áll az építőipari részvények felfutásával: 

alacsonyabb kamatok mellett többen vesznek fel hitelt, 

mint magas ráták mellett, így a kivitelezők naptára is megtelik – ennek pedig a befektetők is örülnek, hiszen az eredmények javulását, ezáltal a papírok felértékelődését hozza magával.

Az otthonépítési vállalatok felülteljesítésének másik fő oka Kamala Harris kampányígéreteiben keresendő. A demokrata elnökjelölt megválasztása esetére azt ígérte szavazóinak, hogy minden első otthonát vásárló amerikai állampolgár 

25 ezer dolláros, egyszeri önrésztámogatásban részesülhet majd, 

ami hatalmas segítséget jelentene az első otthonukat kereső fiatalok számára, akiknek így jó eséllyel csak a jelzáloghitel törlesztőrészleteinek kigazdálkodását kellene megoldaniuk.

Az amerikai elemzők szerint ez a húzás közel hárommillió új otthon építéséhez járulhat majd hozzá közvetlenül, főleg, hogy Harris azt is megígérte, hogy csökkenti az új otthonok építése elé gördített bürokratikus akadályokat, ezáltal is csökkentve a költségeket.

Az viszont már egy más kérdés, hogy még mindig megéri-e beszállni a részvényekbe: a DR Horton építőipari vállalat kurzusa például 31 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben ez idáig, ezzel a teljes S&P 500 harmadik legjobban teljesítő papírjává nőtte ki magát – egyes elemzők szerint pedig ez a rali már-már a túlvettség tartományába tolta a szektor legjobban teljesítő részvényeit.

Az építőipari részvények további erősödéséhez kedvező munkaerőpiaci helyzetre is szükség lenne, nem elég a szektorális optimizmus

– emelte ki Ryan Grabinski, a Strategas Securities befektetési stratégája a Bloombergnek, hozzátéve, hogy a szektor két nagy szereplője, a KB Home és a Toll Brothers cégek részvényei fundamentális oldalról már egyenesen drágának tekinthetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.