BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kakeibo, avagy így takarítanak meg a japánok – egyszerű, de annál nagyszerűbb módszer a spórolásra

A módszerhez csak egy ceruza és egy papír kell, na meg egy kis körültekintés. A kakeibo átlátható és egyszerű, hívei pedig rengeteget spórolnak használatával.

Ha Japánra gondolunk, szinte az élet minden területén azonos motívumok jutnak eszünkbe a cseresznyefa-virágzás látványán túl: egyszerűség, letisztultság, tisztaság, céltudatosság, és nem utolsósorban a logikus, átgondolt döntések jelentősége. Ezt a filozófiát pedig a japánok a megtakarítások világában is szinte művészi szintre emelték: ez a kakeibo, azaz az otthoni pénzügyek egyszerű, de annál nagyszerűbb nyomon követése.

A kakeibo megtestesíti a japán filozófia több elemét is / Fotó: ChatGPT
A kakeibo megtestesíti a japán filozófia több elemét is / Fotó: ChatGPT 

A kakeibo megtestesíti a japán filozófiát

A kakeibo alapja az a már-már közhellyé váló gondolat, miszerint nem szabad tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér – a japánok azonban ezt is, mint igazából mindent, amihez csak hozzányúlnak, a végletekig csiszolták. A kakeibo alapvetése, hogy otthonunk költségvetését kétszer négy alapvető vonal mentén kell kialakítanunk: ebből az első nagy négyesbe a 

  • bevételek, 
  • rögzített kiadások (közös költség, rezsi)
  • megtakarítások
  • és mindennapi, változó kiadások (étel-ital, szórakozás, kikapcsolódás)

tartoznak. 

A kakeibo művészete fontosnak tartja, hogy havi büdzsénk minden egyes sorát kézzel, lehetőleg ceruzával vessük papírra, alaposan, tételesen elszámolva mindennel, ami az egyes kategóriákba esik, mivel szerintük a kézzel írott információk sokkal mélyebben megmaradnak bennünk, mint a számítógépen gépelt dolgok.

Amint ezzel megvagyunk, tehát papírra vetettük, mekkora a bevételünk, mennyi megy el rezsire, mennyit fizetünk be fixen havi megtakarításaink közé, kapunk egy számot, ami a havi szinten kvázi szabadon elkölthető pénzünket mutatja: ezt a számot észben tartva ideje elmélyednünk a változó kiadások sorában, amit négy további elemre bontottak a japánok, ezek a

  • változó mértékű, de szükséges kiadások (alapvető élelmiszerek beszerzése),
  • nem elengedhetetlen, de vágyott kiadások (streamingszolgáltatások),
  • pihenés (utazás) és a
  • váratlan kiadások finanszírozása (lerobbanó autó, elromló háztartási gépek).

A kakeibo szerint érdemes még azelőtt összeírnunk, hogy a szabadon elkölthető összegből mire mennyit szánunk, hogy valóban elvernénk a pénzt: így ugyanis már előre láthatjuk, pontosan mennyi pénz menne el nem szükséges kiadásokra, és itt szembesíthetjünk magunkat a kérdéssel – valóban el szeretnénk költeni ezt a pénzt, 

vagy boldogabbak lennénk, ha a fennmaradó összeget inkább átvezetnénk az első négyes megtakarítási sorára.

A filozófia hívei szerint azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a módszert, érdemes legalább három hónapot adni maguknak, mielőtt ítéltet mondanak a kakeibóról: elsőre ugyanis furcsa és szokatlan lehet a dolog, de ennyi idő már elég ahhoz, hogy a tervezgetés a mindennapok részévé váljon, sőt, ennyi idő alatt már számottevő megtakarításra is szert lehet tenni a módszer használói szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.