BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a hanyatló luxusipart is felrázták a pekingi jegybankárok

Végiggyűrűzik a világ tőzsdéin a kínai ösztönzőprogram. Pattannak a bányarészvények, emelkednek a nyersanyagárak, életre kel a luxusipar.

Meglepték a piacokat a kínai jegybankárok a határozott kamatvágással és gazdaságélénkítéssel. Hajnalban az ázsiai piacokon elsősorban az ingatlanszektor reagált felpattanással. Napközben az európai és amerikai tőzsdéken tovagyűrűző hatás egészen érdekes piacokat hozott lázba.    

Independence Day In New York, wall street, tőzsde, s&p 500, russell 2000, részvény, piac,
Amerikában is hat a kínai ösztönzés, felpattantak például a luxusipar részvényei / Fotó: NurPhoto via AFP

Aligha okozott meglepetést, hogy az Alibaba, a Nio, a JD és az Xpeng 

amerikai tőzsdén jegyzett letéti jegyei meglódultak.

Miként a Brent olaj, a réz és a vasérc határidős árainak emelkedése is könnyen magyarázható. Amennyiben Kína gazdasága gyorsul, akkor jelentősen megnő a kereslet az olaj- és a rézpiacon. Miként a bányarészvények árfolyama is emelkedett. A Freeport-McMoRan megugrott az amerikai nyitás előtti kereskedésben, míg a Rio Tinto, az Antofagasta, a Glencore és az Anglo American részvényei 4-5 százalékot emelkedtek Londonban.

Már csak a kínai vásárlókban bízik a luxusipar

Annál érdekesebb, hogy 

a luxusipar részvényeit is feldobta a pekingi tőzsdeparkett hangulata.  

A világ legnagyobb luxustermékeket gyártó cége, az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton részvényei bő 3 százalékot emelkedtek a pekingi hírek nyomán, miközben a papír idei teljesítménye 15 százalékos mínusz. Míg a Gucci márka anyavállalata, a Kering közel 5 százalékot pattant kedden, miután idén eddig 40 százalékot zuhant. Hasonló emelkedést mutatott a Hermés. De nem csak Párizsban ment jól az iparág képviselőinek. Londonban a Burberry is közel 3 százalékot menetelt, pedig idén már leolvadt a kapitalizációja egyik fele. 

Jól jön a luxusiparnak a kínai pörgés, mert a pandémiás bosszúvásárlások lecsengésével az ázsiai vásárlók adhatnak lendületet az ágazatnak. Az elmúlt hónapokban a gyenge számokat jellemzően a kínai gazdaság lassulásával és az ázsiai vásárlások visszaesésével magyarázták az iparág reprezentánsai. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.