BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Midea felforrósította a fagyos hangulatot Hongkongban

Négymilliárd dolláros részvénykibocsátásával a Midea megmentette a hongkongi tőzsde idei évét. A kornyadozó távol-keleti börzén tarolt a kínai háztartásigép-gyártó óriás, s a helyiek remélik, hogy egyre többen követik majd a Midea példáját.

A Midea nevét Magyarországon még nem sokan ismerik, holott a kínai háztartásigép-gyártó társaság szép csendben a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává fejlődött ebben a szektorban. A jelenleg 62,7 milliárd dollárra beárazott társaságot is egy kínai cég követi a sorban, a 32,6 milliárd dollárt érő Gree elsősorban a légkondicionálóiról ismert hazánkban. 

Midea Kuka
A Midea csoport értékét növeli, hogy hozzá tartozik a német Kuka robotikai óriásvállalat is /Fotó: AFP

Természetesen a harmadik helyen is kínai versenyzőt találunk, a szlovén Gorenje tulajdonosát, a Haiert, amely az okosotthonokra optimalizált készülékek gyártása felé vette az irányt. Bár ők nemrég még világelsőnek számítottak, ma már „csak” 31 milliárd dollárra taksálja őket a piac. Igaz, más lehetne az erősorrend, ha a dél-koreai fehérárupiac két kiemelkedő társasága, 

  • a Samsung 
  • és az LG 

is szerepelne rajta, de ők csoportszinten képviselik magukat a szöuli tőzsdén. A Midea viszont éppenséggel újabb tőzsdét célzott meg, és újabb forráshoz jutott a hongkongi börzén most végrehajtott részvénykibocsátással. 

Elkapkodták a Midea részvényeit

A társaság 54,80 hongkongi dollárra árazta be a részvényeit, melyek értékesítésével négymilliárd amerikai dollárt zsebelhetett be. De a befektetők is dörzsölhetik a tenyerüket – egyelőre –, mert a keddi hongkongi kereskedési debütálásakor 9,5 százalékkal lőtt ki a részvényárfolyam. 

A Midea 565,9 millió részvényt értékesített, ennek a 6 százaléka már az első napon gazdát cserélt, ezzel a debütánsé volt kedden a legnagyobb forgalom a távol-keleti börzén. A befektetőknek persze kedvet is csinált a Midea azzal, hogy a bevezetési árat a másik, a sencseni tőzsdén jegyzett részvényárfolyamához képest 20 százalékos diszkonttal adta. 

Midea targets bigger footprint in washers
A Midea 62,7 milliárd dollárt érő óriásvállalattá fejlődött /  Fotó: Imaginechina via AFP

Azaz még most is lehet keresni a részvénnyel. Megjegyzendő, hogy a sanghaji és a sencseni börzén jellemzően magasabban jegyzik ugyanazon kínai cég árfolyamát, mint Hongkongban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Midea menet közben megemelte a kibocsátandó részvények mennyiségét. 

Az intézményi befektetőknek szánt papírokra nyolcszoros, a lakosságiakéra 5,3-szeres volt a túljegyzés. 

Ez ma már jelentősnek mondható, bár az évtized elején nem volt ritka a százszoros túljegyzés az akkori IPO-dömpingben. Az Alibaba csoport fintech cégének, az Ant Groupnak a tervezett tőzsdei bevezetését is ilyen érdeklődés övezte, ám a Jack Ma alapító-vezérigazgató által a pekingi vezetésnek címzett, kritikus mondatok apropóján a hatóságok nem engedélyezték a műveletet, s elindították az évszázad tisztogatását a hirtelen túl nagyra törő kínai technológiai cégek körében. Egyszersmind agyoncsapva azok tőzsdei árfolyamát.

Egy fecske Hongkongban sem csinál nyarat

A Mideáé volt egyébként az utóbbi négy év legnagyobb tőzsdei bevezetése az újabban egyre népszerűtlenebb hongkongi börzén. A tőzsdeüzemeltetők most abban reménykednek, hogy a Midea sikere ráirányítja a figyelmet az Ázsiában az egyik meghatározó részvénypiacnak számító börzére, ahol ennek nyomán újabb jelentkezőket köszönthetnek majd, és a tízéves mélypontra süllyedt kereskedési volumen ismét dinamikus növekedésnek indul. 

Ehhez üdvös lenne a feszült kínai–amerikai viszony enyhülése, valamint a világszerte magas kamatlábak érdemi csökkenése, ami meghozhatná a külföldi befektetők kedvét a nagyobb kínai tőkepiaci ügyletekbe való beszálláshoz. 

 

A Dealogic adatai szerint a Midea négymilliárd dollárját is beleértve az idén eddig 6,5 milliárd amerikai dollár értékű tőzsdei bevezetés és friss tőkebevonás történt Hongkongban, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 2,7 milliárd dollárral. 

Három évvel ezelőtt ugyanebben az időintervallumban már 35,7 milliárd dollár értékben történtek tőzsdei bevezetések, s az irányadó Hang Seng index is az egekben járt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.