BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul bővült az amerikai kiskereskedelmi forgalom, gyengül a forint

A makroadatok kifognak egy kis szelet a szerdai nagy kamatvágást várók vitorlájából. A dollár erősödött a hírre, a forint pedig gyengült.

Amerikai makroadatok színezik a Wall Street hangulatát egy nappal a Fed kamatdöntése előtt. Előbb a kiskereskedelmi forgalom érkezett: eszerint augusztusban az értékesítés 0,1 százalékkal bővült a várt 0,2 százalékos szűkülés helyett. Majd az augusztusi ipari termelési adat is befutott: 0,8 százalékkal nőtt a várt 0,2 százalékkal szemben.

August,8,,2019,Mountain,View,/,Ca,/,Usa,-
Szűkülést vártak, bővülés jött / Fotó: Shutterstock

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom 1 százalékkal bővült havi alapon, míg az előzetes elemzői várakozás 0,2 százalékos szűkülés volt augusztusra. Az autóeladásokat kiszűrve pedig 0,2 százalékos bővülés volt az augusztusi várakozásuk. Az autóeladások nélkül azonban csak 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelem havi alapon.  Éves alapon a kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal nőtt augusztusban.

Az amerikai dollár az éves mélypontja közelében várta a kiskereskedelmi adatokat, majd erősödött a hírre.

A dollár erősödése általában gyengíti a feltörekvő piaci devizákat. A délelőtt még erős szintekkel birkózó forint is gyengült a hírre. Az euró-forint kereszt 395 volt.

Bár a kiskereskedelmi adat általában nagyon piacmozgató hatású, most arra számított a piac, hogy a reakció kissé visszafogottabb lesz, mert a kereskedők a Fed ülésének eredményét várják. Előzetesen egyetlen forgatókönyvet ítéltek az elemzők piacmozgató hatásúnak, a kiskeresekedelmi forgalom jelentős szűkülését, ami alátámasztaná a Fed vártnál nagyobb, félszázalékos kamatcsökkentését. Ugyan szinte minden a 25 bázispontos kamatvágás mellett szól, mégis egyre nagyobb esélyt áraz a piac az 50 bázispontos lépésre, melynek sansza már kétharmados a határidős jegyzések alapján.

Júliusban az ipari termelés 0,6 százalékkal visszaesett havi alapon, az elemzők augusztusra 0,2 százalékos növekedést vártak. Az augusztusi adatközlés a júliusi adat korrekciójára is kiterjedt: a korrigált júliusi adat 0,9 százalékos visszaesés havi alapon. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.