BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
India - Economy - Gold

Még a dollárkirály sem tudja megfékezni az arany száguldását

Újabb növekedési motorra talált a sárga fém. A befektetők az amerikai elnökválasztási verseny kimenetelével kapcsolatos bizonytalanságra reagálva sorra rendezik át a portfólióikat, s úgy tűnik, ebből megint csak az arany jön ki győztesen.

Már megint a 2700 dolláros unciánkénti határidős árnál kopogtat az arany árfolyama, most a Bloomberg szerint leginkább a közelgő amerikai választás segítik az elmúlt egy évben töretlenül folytatódó ralit, mivel fokozza a geopolitikai bizonytalanságokat, hogy a közvélemény-kutatások szerint kevesebb mint három héttel a voksolás előtt még mindig borotvaélen táncolnak a két tábor, a republikánusok és a demokraták választási esélyei. 

India - Economy - Gold arany
Már az amerikai választási bizonytalanság is drágítja az aranyat / Fotó: NurPhoto via AFP

Újabb növekedési motort kapcsolt be az arany

A sárga fém a maga idei 30 százalékos drágulásával – biztonságos menedék szerepének és a központi bankok féktelen vásárlási kedvének köszönhetően – már eddig is az egyik legerősebb teljesítményt nyújtó nyersanyag volt 2024-ben, egymás után újabb és újabb árfolyamrekordokat felállítva. Most azonban újabb növekedési motorra talált, a befektetők az amerikai elnökválasztási verseny kimenetelével kapcsolatos bizonytalanságra reagálva sorra rendezik át a portfólióikat, s úgy tűnik, ebből megint csak az arany jön ki győztesen.

Szerdán rövid időre már a 2699 dolláros szintet is elérte az unciánkénti árfolyam, s még mindig 2695 dollár körül mozog, mintegy 0,6 százalékkal erősödve kedd óta.

Pedig a nemesfém régi ellenlábasa, a dollár kurzusa is emelkedett kedden, miután Donald Trump republikánus jelölt a Bloomberg Newsnak adott interjújában kijelentette, hogy 

  • erőteljesen emelné a vámokat, 
  • csökkentené az adókat és a bürokráciát, 
  • valamint közvetlenebb konzultációra törekszik az amerikai jegybankkal.

Eközben ugyanakkor az opciós piacokon a piaci megfigyelők szerint a kereskedők inkább a Fed – azaz az Egyesült Államok jegybankja – kamatcsökkentésére és az amerikai gazdaság állapotára összpontosítanak.

Arra számítunk, hogy a bizonytalanság és a volatilitás folyamatosan növekszik, amíg a következő amerikai kormányzat meg nem alakul

– írták például a svájci UBS elemzői befektetőknek küldött jegyzetükben.

Ebben kereskedési környezetben pedig az arany és az olaj képezhet hatékony védelmet a piaci volatilitással szemben – tették hozzá.

Még a dollárerőtől sem rettent meg az arany

A Wall Street-i elemzők uralkodó véleménye amúgy az, hogy Trump kereskedelempolitikája végső soron támogatná a dollárt, mivel az importvámok fékeznék a külföldre áramlását, és potenciálisan felhajtanák az inflációt, valamint a kamatlábakat is. Egy elhúzódó kereskedelmi háború ráadásul a globális kockázati hangulatot is megterhelheti, ami tovább támogatná a menedék devizaként szolgáló zöldhasút.

 

A dollárerő viszont gyengítheti az aranyat, hiszen ez az eszköz általában inflációs környezetben és a geopolitikai zavargások időszakában teljesít jól, de szenved, ha a dollár erős és a tengerentúli kamatlábak magasak.

Az elmúlt 12 hónapban a magas Fed-kamatlábak alig gátolták az aranyárfolyam meredek emelkedését, és a befektetők továbbra is úgy vélik, hogy a monetáris politika lazítása – és ami ezzel jár, az amerikai gazdasági növekedés lassulása – még magasabbra hajtja az árfolyamát.

A London Bullion Market Association – azaz a londoni tőzsdén kívüli nemesfém-nagykereskedők szervezete – Miamiban tartott rendezvényén részt vevő küldöttek arra számítanak, hogy az arany jövő október végére unciánként 2917,40 dollárra emelkedik, ami mintegy 10 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.