BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Money,Business,Financial,Graph,Diagram,Of,Coin.,Financial,Growth,Data

Befektetés: ingatlan helyett kötvény a sláger, új csúcson az alapok vagyona

Szeptemberben közel 300 milliárd forinttal nőtt, és új csúcsot döntött a hazai befektetési alapok vagyona. A legkedveltebb befektetés az abszolút hozamú és a kötvényalapok voltak, az ingatlanos eszközökből viszont kifelé áramlott a pénz.

Az ősz elején is folytatódott a befektetési alapok sikersorozata, a magyarok körében is rendkívül népszerű megtakarítási forma összvagyona újabb 1,7 százalékkal nőtt a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb adatai szerint. 

befektetési alapok, befektetés, kötvény, részvény, Money,Business,Financial,Graph,Diagram,Of,Coin.,Financial,Growth,Data
Újabb csúcsot döntött a befektetési alapok vagyona / Fotó: Shutterstock

A Bamosz-tagoknál fialtatott befektetések összesített értéke ezzel 16 889 milliárd forintra emelkedett, ami új csúcsot is jelent. Az eszközosztály vagyonának bővülése ezzel már ötödik hónapja töretlen.

Az újabb, 278 milliárdos bővülést a friss megtakarítások 103 milliárd forinttal támogatták, nagyobb részt azonban a hozamoknak köszönhető az újabb rekord. A piaci árfolyam-emelkedés és az alapkezelők szakmai tevékenysége 175 milliárdos pluszt jelentett a hónap során.

Elképesztő szintlépés előtt a kötvények

A  messze a legnagyobb eszközértékű kötvényalapok közel 2 százalékos bővülést tudtak felmutatni, teljes vagyonuk ezzel már alulról súrolja a 6000 milliárd forintot. A kötvényes termékekbe a felhalmozott hozamokon túl 54,2 milliárd forint friss megtakarítás is érkezett. 

  • Ebből 46,9 milliárd forint rövid futamidejű kötvényekben, 
  • 10 milliárd forint a szabad futamidejű kötvényalapokban talált helyet, 
  • míg a hosszú futamidejűekből 2,7 milliárd forintnyi tőke távozott.

A második legméretesebbnek számító vegyes alapokban  38,6 milliárd forintot kötöttek le a hónap során, a hozamok pedig további, közel 30 milliárd forinttal hizlalták a többféle eszközből építkező portfóliókat. A teljes növekedés így 2,8 százalékos volt.

Az ingatlanalapokból inkább kiszálltak a befektetők

Az egyaránt 2000 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező ingatlan- és abszolút hozamú alapok közül utóbbiak tulajdonosainak van okuk az örömre. Ide érkezett mind közül a legtöbb friss megtakarítás, mintegy 62 milliárd forint, amit a befektetési jegyek felértékelődése tovább gyarapított. Az abszolút hozamú kategória eszközértéke így 4,6 százalékkal ugrott meg. 

Az ingatlanos termékekből 18 milliárd forintot váltottak vissza a megtakarítók, ezt a pénzkivonást pedig a kedvezően alakuló hozamok sem tudták teljesen ellensúlyozni, így kisebb csökkenéssel zárták a hónapot.

A részvényalapok 1,7 százalékkal növelték vagyonukat, ami teljes egészében a felfelé induló tőzsdei árfolyamoknak köszönhető, friss pénzt ugyanis lényegében nem fektettek ilyen termékekbe a megtakarítók.

A tőkevédett alapok hétmilliárd forintos friss megtakarításnak és pozitív hozamoknak is örülhettek, és így 2 százalékos gyarapodást tudtak felmutatni.

Nagy mozgás a kisebb befektetési alapoknál

A kisebb méretű terméktípusoknál meglehetősen nagy átrendeződés történt. A pénzpiaci alapok 7  százalékot veszítettek eszközértékükből, döntően a kategória méretéhez képest tetemes, 43 milliárdos tőkekivonás nyomán. A árupiaci alapok ellenben a hónap nagy nyertesei közel 9 százalékos vagyongyarapodással. Utóbbi esetében ez nagyrészt az ide érkező, kilencmilliárd fontnyi friss megtakarításnak köszönhető.

A parányi méretű származtatott alapok vagyona újabb jelentős zuhanást szenvedett el, a 19 milliárdos tőkekiáramlás azonban inkább technikai jellegű, több alap átsorolásából adódott. Az itt kezelt vagyon ezzel együtt alig haladja meg a 10 milliárd forintot.

A főként intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok 2 százalékos bővüléséhez a 14 milliárd forintos új megtakarítások mellett az emelkedő hozamok is kellettek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.