BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirúgta a forint támaszát Powell, szakad az árfolyama – és a kilátások sem sokkal jobbak

Az amerikai jegybank vezetője hűti a kamatvágási tempóval kapcsolatos várakozásokat, ami erősíti a dollárt, a feltörekvő piaci devizáknak viszont nem sok jót jelent. A forint azonnal gyengülni kezdett a hírre, a dollárral szemben már 358 fölött jár a keresztárfolyam.

Az amerikai gazdaság továbbra is stabil lábakon áll, az infláció a 2 százalékos jegybanki célsáv irányába süllyed, a munkaerőpiac pedig egyértelműen hűlt az elmúlt egy évben, így a Fed előtt nyitott az út a kamatkörnyezet további enyhítése felé, a jegybanknak azonban egyáltalán nem kell sietnie a kamatcsökkentéssel, így további 50 bázispontos vágásokra nem érdemes nagy téttel fogadni – mondta Jerome Powell, az amerikai jegybank, a Fed elnöke egy hétfői beszédében, mellyel hirtelen hegymenetbe állította az elmúlt hetekben egyértelműen lefelé tendáló zöldhasú kurzusát, s azzal a lendülettel ki is rúgta a támaszt a forint alól.

Pile,Of,Money,,100,Usd,Dollar,Bank,Note,With,Falling, forint,
Nem sok jót jelent a forint számára Powell friss felszólalása / Fotó: Shutterstock

Erőre kapott a dollár, remeghet a forint?

Powell beszédében kiemelte: jelenlegi várakozásaik szerint mind novemberben, mind decemberben 25 bázisponttal csökkentheti az irányadó kamatrátát a monetáris tanács az Egyesült Államokban, de ez egyelőre csak várakozás, a Fed ugyanis továbbra is adatvezérelten dönt. 

A jegybankelnök beszédét a befektetők világszerte egyértelműen héja hangvételűnek tekintették, vagyis azt a következtetést vonták le belőle, hogy a jegybank az 50 bázispontos szeptemberi vágás után már csak lassabban, 25-25 ponttal tervezi csökkenteni a kamatokat.

Ez a reakció világosan látható mind az opciós piacokon, mind a devizapiacon.

A CME opciós piaci aggregátora szerint a befektetők az elmúlt egy napban hirtelen nagymértékben átsúlyozták pozícióikat, és míg két napja még az 50 bázispontos novemberi vágás mellett foglaltak állást döntő többségükben, mára gyakorlatilag ugyanilyen arányban a 25 bázispontos nyesés mellett tömörülnek a tétek. 

Ez a szemléletváltás pedig a devizapiacon is gyorsan megjelent: a DXY dollárindex, mely egy devizakosárral szemben méri a zöldhasú erejét, hirtelen hegymenetbe kapcsolt, az amerikai fizetőeszköz pedig 

  • az euróval 
  • és a forinttal szemben is 

lényegi erősödést mutatott az elmúlt órákban.

 

A dollár-forint kereszt jelenleg 358,3, az euró-forint 397,4, az euró-dollár pedig 1,11 környékén jár.

Nem túl kedvezők a forint kilátásai

A forint számára a lassabb ütemű Fed-kamatvágási tempó egyértelműen rossz hír. A hosszabban vonzónak tekinthető amerikai kamatkörnyezet ugyanis elszívja a levegőt a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint elől is azzal, hogy továbbra is busás és biztos hozamot kínál a befektetőknek a tengerentúli államkötvényeken keresztül, a tőke így nem pártol el a világ legnagyobb gazdaságától a magyar eszközök kedvéért.

A forint lendületét azonban a Fed mellett monetáris oldalról az EKB és az MNB kamatpályái is nagyban befolyásolják, 

az eurózóna gazdasági teljesítményének alakulásáról nem is beszélve – s mivel az utóbbitól nem sok jót remélhetnek a piacok (főleg a német gazdaság jelenlegi helyzetét látva), a forint befektetői nagy eséllyel elsősorban a kamatpályákra fognak figyelni az év hátralévő részében.

Monetáris oldalról a forint számára a minél lassabb MNB-vágási ütem lenne a legjobb, és hasonló tempónak örülne a leginkább az EKB oldaláról is: ez ugyanis azt jelentené, nem tágul túlzottan nagyra a kamatkülönbözet az érintett devizák közt, ez pedig segíthetne a forintnak is saját formájának megtartásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.