BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Forum,Of,Exchange,Square,,Hong,Kong,April,26,2023

Fényesen felívelt a hongkongi tőzsde, egy nap alatt 35 százalékkal lőtt ki az ingatlanszektor

Hongkong őrült ralival használta ki a kontinentális kínai tőzsdék ünnepi zárvatartását. A 35 százalékos rekordot produkáló ingatlanszektor vezette a mezőnyt Hongkongban.

A negatív ázsiai hangulatban bő 6 százalékot pattant a hongkongi Hang Seng index szerdán, míg a Hongkongban jegyzett kínai részvények indexe 8,5 százalékos plusszal nyitott az ünnepet követően, miközben a kontinentális Kína tőzsdéi október 8-ig zárva vannak. Így nem tudták leképezni a piacokat felrázó pekingi stimulus újabb fejleményeit.

2023,Nov,30,hong,Kong.the, Hongkong ,Stock,Exchange,Logo,In
Két év alatt leolvadt a hongkongi tőzsde kapitalizációjának egyharmada / Fotó: Shutterstock

A Hongkongban jegyzett kínai részvények közül az ingatlanfejlesztők vezették a ralit, ez a szektor 35 százalékos rekordemelkedést ért el napközben. 

 

A fedezeti alapok és befektetési alapok, amelyek korábban alulexponáltak voltak, most beülnek a kínai eszközökbe

– mondta Billy Leung, az ausztrál Global X Management befektetési stratégája. Hozzátette: a ralit támogatják a kulcsfontosságú piacok, például a réz és az ázsiai csendes-óceáni devizapiacok szélesebb körű fordulata, amelyet a kínai növekedés megújult optimizmusa hajt.

Pekingi stimulus hozott fordulatot Hongkongban

A világ második legnagyobb gazdaságában a részvénypiaci hangulat a múlt hét elején vett drámai fordulatot, amikor Pekinben átfogó gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentettek be, amit pénteken kamatvágás követett: 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentették a 7 napos fordított repoügyletek kamatát. 

Továbbá 10 százalékról 9,5 százalékra vágták a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát (RRR). 

Amit az ING elemzői csupán hangulatjavító intézkedésként értékeltek, 

mert jelenleg nem a hitelezési források okoznak gondot a bankoknak, sokkal inkább a jó minőségű hitelfelvételi kereslet hiánya miatt törhetik a fejüket a hitelezők. 

Emellett belengettek egy 2 ezermilliárd jüanos kötvénykibocsátást is, mint fiskális stimulust.  

 

Hongkong még mindig alulértékelt 

A mostani nagy ugrás ellenére is alulértékeltek a hongkongi részvények. A Hang Seng China Enterprises még a legutóbbi emelkedés ellenére is a következő 12 hónap becsült nyereségének kilencszerese alatt forog, ami kevesebb mint fele az S&P 500 szorzójának – a Bloomberg által összeállított adatok szerint.

Régóta hanyatlik a hongkongi tőzsde: 2021 után 

két év alatt leolvadt a kapitalizációja egyharmada, 

mert a külföldiek számára a kínai kitettség csökkentése könnyebb volt Hongkongban, ahol szabadon áramlik a tőke, mint a sokkal szigorúbban szabályozott kontinentális kínai piacokon.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.