BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszméletlen kínai részvényrali, a pekingi kormányon áll a folytatás

Nagy az optimizmus Kínában, hogy a mostani tőzsdei emelkedés különbözik a korábbi rövid életű fellendülésektől, és egyre több globális pénzkezelő csatlakozik a ralihoz. Végső soron azonban a kínai kormány konkrét intézkedésein áll vagy bukik a folytatás.

Kissé visszavettek a tempóból csütörtökön a kínai részvények Hongkongban, miután néhány héten belül – a szeptember 11-i lokális mélypont óta – több mint 30 százalékkal raliztak. A hongkongi tőzsde kínai részvényeket követő Hang Seng China Enterprises Indexe napközben 4,9 százalékos mínuszba is került helyi idő szerint csütörtök délelőtt, mielőtt a kora délutáni kereskedésben újra felfelé indult a mutató, és végül 1,5 százalékos veszteséggel, 7921 ponton zárta a kereskedést. Ezzel megszakadt a tőzsdemutató 13 napos diadalmenete.

Hong Kong Daily Life kínai
A hongkongi tőzsdén külön index követi a kínai szárazföldi részvényeket / Fotó: AFP

A kínai ingatlanfejlesztő vállalatok vezették a lejtmenetet, miután szerdán egy nap alatt átlagosan 35 százalékkal erősödtek az ágazat papírjai. 

További emelkedést várnak a kínai részvénypiactól

Nagy az optimizmus, hogy a mostani rali különbözik a korábbi rövid életű fellendülésektől, és egyre több globális pénzkezelő fordul rá a kínai piacra. Ugyanakkor az elmúlt hét őrült kereskedése miatt a részvények túlvetté váltak, s ezért a befektetők egy része már tőzsdei buborék kialakulásától is tart.

A közelmúltbeli nyereségek után teljesen normális, hogy még a hétvége és az ünnepek miatt zárva tartó kínai szárazföldi tőzsdék hétfői újranyitása előtt láthatunk némi profitrealizálást 

– értékelte a megtorpanást Wong Kok Hoong, a Maybank Securities intézményi részvény-értékesítésért felelős vezetője.

Mivel a kínai szárazföldi piacok már kedd óta zárva vannak, a befektetők Hongkongba özönlöttek, hogy meglovagolják a a fellendülést. A forgalom szerdán elérte a 434 milliárd hongkongi dollárt (55,9 milliárd amerikai dollár), ami alig maradt el a hét elején elért rekordtól. A brókerek éjjel-nappal készenlétben állnak, hogy azonnal teljesíthessék a megbízásokat.

A befektetők többsége amúgy a csütörtöki botlást csak egy kis kitérőnek tartja, mivel az ünnepek alatt javulni látszik a kínai fogyasztói hangulat is.

A rali meghosszabbításának a kulcsa a Bloomberg szerint mindenesetre az lesz, hogy Peking az ünnepek után az eddigi bejelentéseket milyen konkrét intézkedésekké formálja át. 
„Az index fenomenális emelkedésével nagyon közel kerültünk a 2021 végi szintekhez, amikor Kína ingatlanproblémái kezdtek megjelenni” – mondta Tomo Kinoshita, az Invesco Asset Management globális piaci stratégája.

Így természetes, hogy a részvényárfolyamok e szint körül megpihennek, amíg nem kapunk híreket róla, hogy a kínai hatóságok ténylegesen mit hajtanak végre a meghirdetett fiskális ösztönzőkből

– tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.