BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Goldman Sachs

Kötvénybe csomagolja az ultragazdagok hiteleit a Goldman

Újabb ötlettel állt elő a középosztály fogyasztásának kiszolgálásától megcsömörlött Goldman Sachs. A bankház most az ultragazdagok hiteleit kötvényesíti. Pár hét alatt félmilliárd dollárnyit sikerült eladnia az értékpapírokból. Máris ráugrottak a legnagyobb pénzkezelők.

Két hét alatt félmilliárd dollár értékben adott el olyan kötvényeket a Goldman Sachs, melyek fedezete a bank magántőke- és magánadósságalap-kezelőknek nyújtott kölcsön. A maga nemében egyedülálló kötvényügylet kockázatos, de egyelőre a Wall Street magánvagyonos családi ügyfelei közül azok kölcsöneit vonták be, akiknek átlagosan 60 millió dollárjuk van a banknál. 

Konskie,,Poland,-,January,07,,2024:,Goldman,Sachs,Company,Logo
Nagyobb a kockázat, mégis megéri kötvényt venni / Fotó: Shutterstock

Kockázatosak az új típusú kötvények

Az ezermilliárd dolláros alapkezelő, a Blackstone máris 25 millió dollárt fektetett az üzletbe a The Wall Street Journal által áttekintett dokumentumok szerint. 

A Blackstone befektetése valószínűleg profitábilis, de magas a kötvények kockázata 

– mondták a tőzsdei lapnak portfóliómenedzserek. Bár a DBRS Morningstar hitelminősítő cég 450 millió dollárra tripla A minősítést adott, míg az adósságból 25 millió dollár csupán dupla A minősítést kapott. A tripla A kötvények körülbelül 1,35 százalékponttal fizetnek többet a referenciakamatnál, míg a dupla A kötvények 1,60 százalékponttal.

A kötvényeket fedező hitelek 150 alapkezelőtől származhatnak, beleértve olyan magánpiaci óriásokat, mint az Apollo Global Management és a KKR. A kötvények 2028 októberében válnak esedékessé.

Katasztrofális ötlet volt a fogyasztói hitelezés

A Wall Street-i bankház 2020 eleje óta 6 milliárd dollárt veszített a fogyasztói hitelezésen. Jórészt azért, mert nem voltak felkészülve a lakossági ügyfelek rohamára. A részvény az elmúlt napokban 5 százalékot veszített értékéből. A Goldman még a 2008-as pénzügyi válság után kezdett kísérletezni a fogyasztói üzletággal, hogy kiegyenlítse a befektetési banki és kereskedési veszteségeket. Ám

a középosztálybeli ügyfelekért folytatott verseny nehéznek és költségesnek bizonyult.

Gondot okozott az új ügyfélkör, mert a Goldman hagyományos ügyfelei a vagyonosok köréből kerülnek ki, s a bank nem rendelkezett túlságosan sok tapasztalattal a kevésbé tehetősek hitelezésében. Így a rossz hitelek tömeges kezelésére sem voltak felkészülve.

A bank két éve a nagyvállalatok és 

az ultragazdag ügyfelek kiszolgálására összpontosít, 

s egyre inkább elfordul a fogyasztói finanszírozástól. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.