BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Stock,Market,Investment,Trading,Financial,,Coin,And,Israel,Flag,Or

Zűrzavar a világpiacon: borulhat a Fed kamatcsökkentése is

Várhatóan megnő a piaci volatilitás mértéke a Yale Law School professzora szerint, ami befolyásolhatja a Fed kamatcsökkentési ütemét is. A világpiaci árak kilengéseinek fő okai a közel-keleti konfliktus erősödése, az Egyesült Államok munkanélkülisége és egy kiterjedt kikötői sztrájk.

Magasabb fokra emelkedett a közel-keleti konfliktus kedden, amikor Irán ballisztikus rakétatámadást indított Izrael ellen. Az izraeliek válaszul még az éjjel csapásokat mértek a Hezbollah libanoni célpontaira. Az Egyesült Államok az iráni támadásra órákkal korábban figyelmeztetett, amire a világ tőzsdéi azonnal zuhanni kezdtek. A rakétacsapás után a Brent olaj ára több mint 5 százalékot ugrott, majd 2 százalékos emelkedésre korrigált. A világpiaci befektetők aggódnak az energiaellátás biztonsága miatt.

Stock,Market,Investment,Trading,Financial,,Coin,And,Israel,Flag,Or
Volatilisabbá válhat a világpiac a közel-keleti konfliktus miatt
Volatilisabbá válhat a világpiac a közel-keleti konfliktus miatt / Fotó: Shutterstock

A geopolitikai feszültségek kihatnak a világpiaci árakra

A közel-keleti konfliktus pont abban az időszakban növeli az inflációs kockázatokat, amikor a központi bankok lazítanak a monetáris politikájukon – magyarázta Stephen Roach, a Yale Law School professzora, aki szerint 

jelentősen megnőhet a piaci volatilitás.

Stephen Stanley, a Santander vezető közgazdásza szerint egyelőre nem látni, hogy a közel-keleti fejlemények tartós hatással lesznek-e az árszínvonalra, de ha a feszültség nő, akkor az az olajpiacot jelentősen befolyásolja.

A háborúban érintett Irán naponta közel 4 millió hordó olajat termel, aminek nagy részét exportra szánja. Ha Izrael jelentősen gyengíteni akarja a perzsa államot, akkor az olajiparát veszi célba.

Irán lángba boríthatja a Közel-Keletet Olaf Scholz szerint

A német kancellár a háború eszkalálódása miatt aggódik. Olaf Scholz elmondta, hogy Németország a békés rendezésen dolgozik. Berlin a támadások befejezésére szólította fel Iránt és a Hezbollahot.

Változhat a Fed kamatcsökkentési üteme

Kelvin Tay, a UBS Global Wealth Management regionális befektetési igazgatója a CNBC-nek úgy vélekedett, hogy az iráni támadásokra adott izraeli válaszlépés „kizökkentheti a Fed 25 bázispontos kamatcsökkentését”.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberben további fél százalékpontos kamatcsökkentést irányzott elő az idei év következő két kamatdöntő ülésére. Az elmúlt hónapokban a vártnál magasabb, 4,3-4,2 százalékos munkanélküliségi ráta arra késztetheti a Fed-et, hogy felgyorsítsa az enyhítési ciklust a puha leszállás elérése érdekében. Hasonlóan befolyásolhatja a kamatcsökkentés ütemét a széleskörű, kikötői sztrájk is, ami megzavarhatja az ellátási láncokat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.