BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Human,Holding,Interest,Rate,Dividend,Arrow,Business,Financial,Investment,,Business
extraprofitadó
bankok
pénzintézetek
hitelkamat
személyi kölcsön

Úszunk a hitelben, és a víz egyre hullámosabb – jobban eladósodnak a háztartások

Egyre hosszabb időre és egyre nagyobb összegekkel adósodnak el a magyarok.

Egy év alatt 23,2 százalékról 36,4 százalékra emelkedett a folyósításokon belül azoknak a lakáshitel-szerződéseknek az aránya, ahol a lakás értékének több mint 70 százalékát hitelből finanszírozzák – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés pénzügyi szakértője. Ennek 

egyrészt a hitelek kedvezőbb ára, másrészt az ingatlanárak emelkedése lehet az oka. 

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy bárhogyan alakul is az ingatlanpiac, a mostani szabályok szerint a pénzintézetek legfeljebb az ingatlan értékének 80 százalékéig adhatnak kölcsönt.

Human,Holding,Interest,Rate,Dividend,Arrow,Business,Financial,Investment,,Business
extraprofitadó
bankok
pénzintézetek
hitelkamat
személyi kölcsön
Egyre nagyobb hitelösszegek, egyre hosszabb futamidőre / Fotó: Shutterstock

Fiatalok előnyben

A fiatal vásárlók esetében a jegybank megengedőbb: a vágyott lakás 90 százalékát is megkaphatják, csupán 10 százalékos önerő mellett.

2024 júniusában a folyósított lakáshitelek összegének 4,7 százaléka már úgy került az ügyfelekhez, hogy a hitel összege meghaladta a lakás forgalmi értékének 80 százalékát – jelezte a BiztosDöntés szakértője.

Azt, hogy a kifeszítettség főleg a fiatalok sajátja, jól mutatja, hogy a 70 százalékos arányt meghaladó hitelfedezeti mutatóval bíró hitelek a legmagasabb arányban, közel 40 százalékos mértékben a 18–30 év közötti hitelfelvevőknél fordulnak elő.

Akár 35 évre is kérhetünk kölcsönt

A BiztosDöntés szakértője szerint az sem megnyugtató, hogy az idén júniusban felvett 127,4 milliárd forintnyi lakáscélú hitel 

62 százalékát már húsz évet meghaladó futamidővel vették fel a családok. 

Ezen belül a lakáshitelek 1,6 százalékánál harminc évet meghaladó a hitelszerződés aláírásakor meghatározott lejárati idő.

A BiztosDöntés lakáshitel-kalkulátora szerint az elmúlt években a pénzintézetek egyre nagyobb köre nyújtotta meg a hitelek futamidejét. Korábban húsz év volt a standard futamidő. Önmagában persze nincs kivetnivaló abban, hogy nőnek a futamidők, azt azonban látni kell, hogy a legtöbb esetben nem nyer vele az adós. Tény, hogy a havi törlesztőrészlet nagyjából 15 százalékkal csökken, azonban a teljes futamidő alatt visszafizetendő összeg legalább negyedével több lesz – közölte Gergely Péter.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.