BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forma–1-es Magyar Nagydíj: úgy átépítették, hogy rá se lehet ismerni a Hungaroringre – videó

A mogyoródi versenypálya felújítása nagyjából félidőben járhat. Látványos és kevésbé látványos változtatások történtek, de hol van még a vége. Összeszedtük, milyen körülmények fogadják péntektől a Forma–1-es Magyar Nagydíj résztvevőit.

Biztosan telt ház lesz a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon vasárnap, miután a jegyek már januárban elkeltek. Ebben tehát nincs változás, ahogy abban sem, hogy a győztes konstruktőr és a dobogós versenyzők ismét a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által gyártott díjakat kapják. A díjak 18 karátos matt arannyal díszítettek, mindegyikük kézzel készült, összértékük több tízmillió forint.

Hungaroring
Forma–1-es Magyar Nagydíj: úgy átépítették, hogy rá se lehet ismerni a Hungaroringre / Fotó: Kovács Tamás

Ezen kívül azonban az idei Formai–1-es Magyar Nagydíj merőben más lesz, mint az eddigiek.

Még pedig azért, mert lezárult az első szakasza a Hungaroring fejlesztésének.

Ezt még a tavalyi versenyhétvégén írták alá, és a 2032-ig szóló szerződéshosszabbításhoz kapcsolódva jelentettek be. 

Úgy átépítették, hogy rá se lehet ismerni a Hungaroringre

Vannak látványos és kevésbé látványos változások. Utóbbiak közé tartozik a közműhálózat teljes körű felújítása. Előbbiek közé pedig, hogy elkészült a főbejárat és az ottani épület, így végre egy méltó fogadóközpontot hoztak létre. Igaz, ennek a belső munkálatai még november 30-ig tartanak.

Ugyancsak nagy horderejű fejlemény, hogy a célegyenesben elhelyezkedő úgynevezett Super Gold tribün mögötti terület kibővült, elsősorban a Magyar Nagydíjat kísérő szórakoztató programok területi igénye miatt. Számos szórakoztató program várja a nézőket, lesz majd egy 60 méter magas bungee jumping torony, amelynek tetejéről más perspektívából lesz látható a pálya.

Aztán a paddock területe 19 méterrel lett szélesebb, ezzel pedig már 8000 négyzetméteres. Ez a munkálat is véget ért, viszont az idén csak azt a részt fogják használni, amelyet eddig is. A 4-es és a 12-es kanyarban a bukóteret felújították, az 1986 óta álló főépületet pedig a futam után lebontják. Az új kilenc méterrel szélesebb lesz, mert nagyobb garázsokat alakítanak ki. Mindez azt jelenti, hogy a főépülettől a hétvégén végleg el is köszönnek.

A határidők betartása miatt sokszor napi 24 órában zajlottak a munkálatok, egyszerre 400-500 fő dolgozott a területen, összesen pedig 1500 embernek adott munkát a projekt. 

  • Négy toronydaru és öt autódaru dolgozott,
  • összesen 390 kilométernyi vezetéket
  • és 3200 tonna betonacélt építettek be,
  • illetve 674 köbméter előregyártott vasbeton szerkezetet,
  • valamint 32 ezer köbméter betont használtak fel.
  • Megmozgattak 170 ezer köbméter földet.

Elkészült a lelátó mögötti rendezvénytér összes támfala, amely összesen 450 méter hosszú és megépült az új lépcső, amely a nézőtérhez vezet. Nagy területen látványos kertépítési munkák is zajlottak annak érdekében, hogy a Hungaroring csapata méltó körülmények között rendezhesse meg a Magyar Nagydíjat.

Az idei Magyar Nagydíj amiatt is különleges lesz, mert az F1-es versenynaptárban szereplő többi létesítményhez hasonlóan a Hungaroring is megemlékezik a harminc éve tragikus balesetben elhunyt háromszoros világbajnok Ayrton Sennáról. A köznyelvben a legendás versenyző nevét viselő S-kanyar rázóköveit erre a hétvégére a brazil zászló színeinek megfelelően zöld-sárgára festik.

A felújítás következő szakaszában a főlelátót is elbontják. A két alagút, amely majd a paddockból vezet a Super Gold tribünhöz, már szerkezetkész állapotban van. A Forma–1-es Magyar Nagydíjat pénteken, szombaton és vasárnap rendezik a Hungaroringen. Nincs félbehagyott épület vagy építkezés a területen, ami a televízióközvetítés miatt volt nagyon fontos.

A Hungaroring teljes felújítása 78,9 milliárd forintból valósul meg. Ma Monza mellett ez a másik olyan pálya, ahol 1986 óta megszakítás nélkül rendeznek Forma-1-es nagydíjat. Ez az idén, valamint jövőre is így lesz, 2026-ban pedig már a teljes mértékben megújult létesítmény ad majd otthont a Magyar Nagydíjnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.