BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
An official Olympic Phryge mascot for the Paris 2024 Summer Olympic and Paralympic Games are displayed in the official store in Paris on December 15, 2023. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)

Ezek a legértékesebb olimpiai relikviák

Az olimpiához közeledve nagyon népszerűek lettek az ötkarikás relikviák. A Vatera közleményben vázolta fel, hogy milyen áron futnak az emlékérmék, régi belépőjegyek, ruhadarabok az online piactéren. A 2024-es párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart.

Hamarosan kezdődik a sport ünnepe, az olimpia Franciaországban. A párizsi játékok apropóján a Vatera online piactér megvizsgálta, hogy milyen relikviákat bocsátanak licitre a felhasználók.

An official Olympic Phryge mascot for the Paris 2024 Summer Olympic and Paralympic Games are displayed in the official store in Paris on December 15, 2023. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
olimpia
Vadásszák az olimpiai relikviákat az online piactereken / Fotó: AFP

Az emlékérmek, részvételi jelvények, gyűjtői kártyák fogynak, de például jó állapotban fennmaradt belépők, tematikus gyűjtemények (például kitűzőkollekciók) is jó áron találnak gazdára, de akár olimpiai aranyérmet is lehet rendelni a piactérről 

– olvasható a Vatera közleményében.

Az online piactér talán legizgalmasabb áruba bocsátott relikviája az Aranycsapat hatvanas évekből származó olimpiai kivitelű Adidas csapattáskája, amely 250 ezer forintért keresi új gazdáját. Emellett már felkerültek a Magyar Nemzeti Bank párizsi olimpiára és a paralimpiára kiadott emlékérméi. Az érmék mindig megmozgatják a gyűjtőket az aukciókon.

Lerántjuk a leplet: mennyit ér valójában egy papír 200 forintos? Hogyan árazza a piac a régi pénzeket? A szakértő válaszol! – VG Vidcast

Ritkaság és állapot: ez az a két szempont, amely leginkább meghatározza egy régi pénz értékét a gyűjtők között. Minden műtárgy annyit ér, amennyit hajlandók megadni érte. Mennyit ért egy papír 200 forintos? Mi a legértékesebb magyar pénz? A világon melyik pénzért adták a legtöbbet? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk az VG-Exkuzívban.

Természetesen vannak más, az olimpiához köthető gyűjtemények is a portálon. Lehet licitálni egy a nyolcvanas évekből származó olimpiai Coca-Cola kollekcióra, ami poharakat, poháralátéteket és régi telefonkártyát is tartalmaz. Emellett a csomag része egy azóta is bontatlan palack kóla. Fellelhetők akár olimpiai aranyérmek valósághű replikáit is.

Több tízezer forintot érhet egy olimpiai belépőjegy is

Egy, az olimpiai bajnok magyar férfivízilabda-válogatott által dedikált labda 156 ezer forintot ért meg egy felhasználónak. Somogyi Rezső birkózó olimpikon 1936-os, berlini olimpiára szóló igazolványáért 93 ezer forintot fizetett valaki, míg az ugyanezen olimpián megrendezett Magyarország–Lengyelország-futballmérkőzésről jó állapotban fennmaradt belépőjegy 30 ezer forintért talált gazdára.

Kevesebb mint feleennyiért licitált sikeresen egy vaterázó a Pöttyös Túró Rudi a 2020-as tokiói olimpiához készült magyar olimpiai szurkolói kártyáinak teljes kollekcióját tartalmazó albumra. Közel 40 ezer forintot adott valaki a Nemzeti Sport 1908-ból fennmaradt, olimpiai híreket is tartalmazó olimpiai számainak első fél  évből fennmaradt számaiért, amelyek egyébként az Arcanumon digitálisan is böngészhetők.

Hagyományos és különleges olimpiai érmek

Az olimpiákon részt vevő sportolók mindegyike kap egy részvételi éremplakettet: exkluzivitásukból adódóan ezek sok esetben többet érhetnek az egyszerű emlékérmeknél, itthon is jelentős gyűjtőtáboruk van. 

De a Vaterán jó áron találtak gazdára a „hagyományos” olimpiai emlékérmek is: 

egy az 1976-os, a montreali olimpia tiszteletére kibocsátott, 26 darabos ezüstérmekészlet például 245 ezer forintért talált gazdára. 

A 2021-ben megrendezett tokiói olimpia alkalmából vert, 10 ezer forint névértékű emlékérme egyetlen példánya jellemzően 12-13 ezer forintot ér, ám a piactéren nemrég egy próbaverete 120 ezer forintért kelt el – ebből ugyanis csupán tíz darab készült.

A Magyar Nemzeti Bank az 1980-as téli olimpia óta minden olimpiáról emlékérmet ad ki: az idei párizsi játékokra 3 és 15 ezer forintos névértékű érmék készültek, de a korábban kiadott emlékérmek is gyakori alanyai az aukcióknak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.