BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Japan's Hiroto Ono known as Hiro10 (R) competes against US' Victor Montalvo known as Victor in the Men's Breaking dance round robin of the Paris 2024 Olympic Games at La Concorde in Paris, on August 10, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Olimpia: eldőlt a breaktánc sorsa

Nem aratott osztatlan sikert a 2024-es párizsi olimpia egyik debütáló versenyszáma. A breaktánc ki is kerül az olimpiai programból a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokon. A versenyszám a vártnál nagyobb figyelmet kapott Párizsban, miután az ausztrál versenyző, Rachael Gunn meglehetősen furcsa show-val szórakozatta a közönséget.

Először és utoljára láthattuk a breaktáncot az olimpiai programban – közölték a Los Angeles-i játékok szervezői. A 2028-as olimpiára készülve elmondták, hogy a breaktánc helyett olyan sportágakat vesznek be a programba, melyeknek nemzetközi szinten széles követőtáboruk van, illetve régre visszanyúló gyökereik.

Japan's Hiroto Ono known as Hiro10 (R) competes against US' Victor Montalvo known as Victor in the Men's Breaking dance round robin of the Paris 2024 Olympic Games at La Concorde in Paris, on August 10, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
breaktánc
Jött és ment: nem lesz több breaktánc az olimpián / Fotó: AFP

A 2028-as olimpián debütálni fog a zászlós labdarúgás (flag football), valamint a squash. Visszatérő sportágak lesznek a baseball, a krikett, a softball és a lacrosse.

 

Nem várt feltűnést keltett a breaktánc a párizsi olimpián

A 2024-es párizsi olimpián debütált a breaktánc az olimpián, és egyből a figyelem középpontjába került. Azt hozzá kell tenni, hogy nem feltétlenül pozitív értelemben.

A női mezőnyben induló ausztrál versenyző, Rachael Gunn finoman szólva megbélyegezte a sportágat a teljesítményével. A Raygun művésznéven versenyző 36 éves nő előadását a zsűri kereken nulla ponttal jutalmazta. Raygun tánca vírusként terjedt szét az interneten, mémek tucatjait ihlette meg a nem mindennapi mutatványával – írta meg a Variety.

Rachael Gunn szereplése az olimpián azért is problémás, mivel a breaktánc mint versenyszám létét tette kétségessé az olimpiai programban. Sokan adtak hangot annak a véleményüknek, hogy egy olyan sportnak semmi keresnivalója az világ legnagyobb sporteseményén, amiben olyanok is indulhatnak, akik egyértelműen nem tudnak táncolni. 

Rachael Gunn foglalkozása szerint egyetemi tanár, aki kulturális tanulmányokból szerezte meg a PhD-fokozatot. A nő a sydney-i Macquarie Egyetemen tanít, hazájában pedig 2020-ban és 2021-ben is legjobb női breaktáncosnak választották.

Párizs 2024: ennyibe került Magyarországnak az olimpia

A Párizsban olimpiai bajnoki címet szerző magyar sportolóknak 495 millió forintot fizet ki az állam, miközben az ezüstérmeseknek 471,24 milliót, a harmadik helyezetteknek pedig 323,5 milliót. Vagyis a dobogósok mintegy 1,29 milliárd forintot kapnak, míg a további pontszerzők majdnem ugyanennyit, 1,17 milliárdot. A legjobban ezúttal is Csipes Tamara kajakozó keresett, aki az elmúlt három évben már másodszor lépte át a százmillió forintos határt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.