BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Párizs 2024: Tajvan megutálta a Harry Potter szerzőjét vitatott nemű bokszolója miatt

Egy másik bokszoló, aki megbukott a szexteszten, és eltiltották a világbajnokságról, de részt vehetett a párizsi olimpián, most nyerte meg az első küzdelmet. J. K. Rowling kritizálta a bokszolót, aki tavaly megbukott egy nemi teszten. Azonban a szigetország lakói szerint Lin Ju-Ting mindig is nő volt.

Megnyerte első mérkőzését a párizsi olimpián a női ökölvívásban a tajvani Lin Ju-Ting, akit korábban – az algériai Iman Helifhez hasonlóan – eltiltott a nemzetközi versenyektől a nemzetközi szövetség (IBA), arra hivatkozva, hogy megbukott a nemi teszten.

interszex, lin. rowling
Fotó: AFP

Az IBA elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak a két versenyzőnek. Miután csütörtökön Helif ellen az olasz Angela Carini alig 46 másodperc után feladta a mérkőzést, a kérdés óriási vihart kavart, sokak mellett a Harry Potter könyvek szerzője, J. K. Rowling is szót emelt a két bokszoló indulása ellen.

Tajvan kiáll a lánya mellett

Mindez azonban Tajvanban kiverte a biztosítékot a Time tudósítása szerint, ugyanis míg az író korábbi megjegyzései a transzneműekkel kapcsolatban nem vertek vihart a szigetországban, addig a sportolójuk megtámadását már nem hagyták szó nélkül. A The Liberty Times például arról írt, hogy egy dolog kritizálni a transzneműeket, ám Lin egyáltalán nem az, ezért Rowling inkább folytassa a könyvek írását.

A vitát egy másik tajvani lap pedig úgy írta le, mint egy félreértett transzneműségről szólóm vitát. 

A tajvani sajtó is azt hangsúlyozza, hogy Lin nőként született és világ életében nő volt, 

míg a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) – mely átvette az Oroszország által vezetett IBA-tól a bokszverseny lebonyolítását az olimpián a szövetségben történt botrányok és visszaélések miatt – hirtelennek és esetlegesnek nevezte az IBA döntését, tisztességes eljárás nélkül.

A nemzetközi szövetség döntései sebtében születtek

Való igaz, hogy a nemzetközi szövetség döntései nem a 2023-as világbajnokság előtt következtek be, így 

Lint utólag fosztották meg a bronzéremtől, míg Helifet a döntő előtt diszkvalifikálták. 

Egyébként mind a két sportolónő több verséget is szenvedett már pályafutása során, Helifet pont a 2022-es világbajnoki döntőn legyőző Amy Broadhurst vette a védelmébe az X-en.

Az algériai következő ellenfele az elődöntőbe jutásért pont a magyar Hámori Luca lesz, aku közösségi oldalán azt írta:

Ami a következő mérkőzésemet illeti: nem tudnak elijeszteni! Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni

A magyar versenyző azonban hozzátette, hogy nem tartja fairnek, hogy az algériai a női mezőnyben indulhat, ám nem tud ellen mit tenni, de azt megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a győzelem érdekében. A mérkőzés szombaton 17.22-kor lesz.

@hamoriluca12 A sok kérdésre itt a válasz…🇭🇺🙏🏽❤️köszönöm nektek! #paris2024 #olympics #boxing ♬ eredeti hang - Lulu🤍🥊

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.