BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Dallas Cowboys v Detroit Lions

Már zárkózik az európai klubfoci, de még mindig az amerikai sportcsapatok termelik a legtöbb bevételt

Az élmezőnyben ugyan találunk néhány európai fociklubot, ám a legnagyobb bevételeket generáló sportcsapatok zömmel továbbra is az Egyesült Államokban működnek. Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA törekszik arra, hogy ez a jövőben változzon, ennek jegyében reformálta meg a Bajnokok Ligáját is, amely felépítésében és lebonyolításában a nagy amerikai sportligákra hasonlít. Mitől ilyen erős az amerikai csapatok dominanciája, és merre tart az európai klubfutball? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ az alábbi elemzés.

A 25 legnagyobb bevétellel rendelkező sportklub közül 19 amerikai, és csupán 6 európai az elmúlt három (2021–2023) évben termelt működési bevétel (adózás előtti eredmények) alapján. A Forbes összeállítása szerint e kategóriába kizárólag három sportág képviselői kerültek be: amerikai foci, kosárlabda és labdarúgás. A top 25-ből 19 csapat az Egyesült Államokban található, emellett öt angol és egy német élvonalbeli labdarúgóklub sorolható ide – derül ki az Oeconomus elemzéséből.

amerikai, amerikai foci, amerikai sport, Dallas Cowboys, NFL
A Dallas Cowboys közel harminc éve nyert utoljára bajnokságot, mégis ők termelték a legnagyobb bevételt, nemcsak az amerikai ligák, de az egész világ sportcsapatai közül / Fotó: NurPhoto via AFP

Mi az amerikai csapatsportok gazdasági sikerének titka?

Alapvető különbséget jelent a piacok mérete és szerkezete. Európa vezeti a nézőszámot és a közvetítésekből származó bevételeket mérkőzésenként. Ezt mégsem sikerült az eddigiekben olyan busás bevételekre váltani, mint ahogyan az amerikai ligák esetében történik. Így például – 2019-es kutatás alapján – meccsenként átlagosan 30,8 ezren látogatták az európai labdarúgást, ami 30 százalékkal magasabb volt, mint az észak-amerikai sportok 23,7 ezres átlaga. Ugyanakkor az NFL (National Football League, vagyis a legerősebb amerikaifutball-bajnokság az USA-ban) mérkőzései kivételt jelentettek, és meghaladták az európai stadionok nézőszámát is. Minden mérkőzésen átlagosan 64,3 ezer szurkoló volt a stadionban. 

Összességében fontos különbség, hogy az észak-amerikai ligák lebonyolítása lényegesen eltér az európai labdarúgástól, ott több klub játszik, jóval több mérkőzést. Az utóbbi esetében a rájátszásoknak jut döntő szerep, vagyis a rendes szezon (alapszakasz) utáni mérkőzéssorozat, a liga bajnoki címének eldöntésére. Az öt amerikai bajnokságban – amelyek közül négyet Kanadában is játszanak – átlagosan tízzel több klub (29,4) van, mint Európában (19,6). 

A megújult Bajnokok Ligája már az amerikai bajnokságokra hasonlít

Ez a rájátszásos szakasz az, amely a 2024–2025-ös szezontól kezdve bekerül az európai labdarúgás legerősebb klubcsapatait felvonultató, megújult Bajnokok Ligájába. Az új rendszer párhuzamot mutat az észak-amerikai ligák elveivel, a növekvő csapatszám és a rájátszás kiélezettebbé tételét szolgáló lebonyolítási rend segítségével.

Több meccs, több nagy rangadó és több bevétel: ez a megreformált Bajnokok Ligája – Idén már az alapszakaszban összecsapott egymással a Barcelona és a Bayern München / Fotó: AFP / Josep Lago

A közvetítések vonatkozásában a legnagyobb 5 európai labdarúgóklubnak a közvetítési jogból származó bevételei 10 százalékkal magasabbak voltak, mint az észak-amerikai csapatok esetében. Ez alól azonban szintén kivételt jelentett az NFL közvetítésből származó bevételeinek összege, miközben az összes többi amerikai sportliga jóval lemarad az európai futball mögött. Összességében mégis jelentős különbség, hogy az európai labdarúgás sokkal nagyobb bevételeket vonz a jogok nemzetközi közönségnek történő értékesítéséből is, ami kevéssé jellemző az észak-amerikai bajnokságokra.

Érdemes látni azt is, hogy az Egyesült Államokban népszerű különböző sportágak bajnokságai igen eltérő módon termelik meg bevételeiket. Így például az NFL generálja a legnagyobb bevételeket az országos szintű médiából. A kisebb amerikai ligák pedig jobban támaszkodnak a belépőjegyekből származó bevételekre. A szponzorációra leginkább a topligák közül legkisebbnek számító amerikai labdarúgó-bajnokság, az MLS támaszkodik.

Az amerikai ligákban jóval kisebbek a különbségek a klubok közt

Az olasz befektetési tanácsadó, a Tifosy elemzése szerint az amerikai ligák esetében a központi szervek nagyobb mértékben ellenőrzik a bevételek alakulását, a kollektív szerződéseket és a klubok közötti elosztást. Ennek eredménye a tagklubok közötti nagyobb fokú egyenlőség. Az NBA (észak-amerikai kosárlabda) esetében a legnagyobb és a legkisebb csapat bevétele között kétszeres különbség van, eközben az európai labdarúgásban a tízszeres eltérés az általános, de az ennél nagyobb arány sem ritka. 

A nagy ligák közül a francia Ligue 1-ben akár 20-szoros különbség is előfordul, az angol első osztály, a Premier League ennél egyenletesebb a maga 5-szörös különbségével. Az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) 2021-re vonatkozó adatai szerint a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokságban tapasztalható bevételi különbségek megfeleltek az európai átlagnak, azaz az első és a legkisebb, 12. csapat között 10-szeres volt a különbség.

Az európai focibajnokságok között is nagyok az eltérések, fölényben az angolok

Az UEFA 2023-as jelentése szerint az öt legnagyobb nemzeti bajnokság, az angol Premier League klubjai, a La Liga (Spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság) és a Német Labdarúgóliga (DFL) csapatai együtt majdnem annyi bevételt termelnek 2022-ben, mint Európa további 50 országának összes klubja együttvéve. 

Ráadásul az angol csapatok pénzügyi fölénye oly mértékű, hogy a 20 angol élvonalbeli klub bevétele önmagában is majdnem akkora volt, mint az 50 európai ország mind a 642 klubjának együttes bevétele. A hazai vonatkozásokat vizsgálva, a kizárólag az európai labdarúgó-bajnokságokat rangsoroló Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által közreadott, 2023-as kimutatásban az OTP Bank Liga a 18. helyen állt a bevételei alapján.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.