BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
05 November 2023, Hesse, Frankfurt/Main: American Football: Professional League NFL, Kansas City Chiefs - Miami Dolphins, Main Round, Main Round Games, Matchday 9, at Deutsche Bank Park. Quarterback Patrick Mahomes of the Chiefs is looking for a pass receiver. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Sportfinanszírozás: nem a gólokon múlik a profit

Nem ülnek el a Diarra-ügy hullámai. Már Amerikában is téma, hogy miként alakul az európai sportgazdaság jövője. Az öreg kontinensen napi gyakorlat, hogy a sztráklubok eltapossák a kisebb szereplőket. Kiegyensúlyozottabb ligákban, ahol osztoznak a közös tortán, nyereségesebb a sport.

Az amerikai szocializmus legyőzi az európai kapitalizmust a sportban – írja csúfondárosan a The Wall Street Journal annak kapcsán, hogy az Európai Unió Bírósága nemrégiben kimondta: a transzferszabályzat egyes pontjai sértik az uniós jogot, s Lassana Diarra labdarúgó pert nyert a FIFA ellen. Az ítélet földindulásszerű változásokat hozhat az európai átigazolási piacon. Ám ennél jóval messzebbre mutat.

Mindig a legutolsó helyezett sportklub választhat először / Fotó: AFP

Ironikus, hogy a tengerentúlon, ahol hódít a szabad piac szelleme, olyan elit ligákban, mint az NFL vagy az NBA, erős mechanizmusok egyenlítik ki a versenyhátrányokat, míg Európában, amely a jóléti állam bölcsője, az erős klubok akadálytalanul taposhatják el a kisebbeket. 

A gyengébb sportklubokat támogatja a draft

Az Egyesült Államokban a sportklubok tulajdonosai nagy pénzeket fektetnek a csapataikba, a jó szereplés és a profit reményében, de kénytelenek megosztani a sportközvetítési szerződésekből származó bevételeket. A közös kalap a gyengébb csapatok számára előnyös. Hasonló a draftrendszer szerepe, amely minden évben a leggyengébb csapatoknak kínálja először ígéretes főiskolai vagy középiskolás játékosokat. 

Európában ezzel szemben a klubok felnevelik a fiatalokat, s addig tartják szerződésben a játékosokat, amíg a rivális ki nem fizeti az átigazolási díjat. Ami 

arra készteti a gazdag klubokat, hogy minden tehetséget elraboljanak.

Akár felvásárlás útján, mint a Real Madrid, akár akadémiai rendszerben, mint a Barcelona.

Televíziós jogok becsült értéke
Óriási a szakadék az amerikai és az európai sportligák bevételek között

Csak egy torta van

Érdekes közgazdasági kutatások arra jutottak, hogy 

a sportteljesítmény és a jövedelmezőség az európai labdarúgásban elszakadt egymástól,

vagyis nem a gólokon múlik a profit.

Az is feltűnő, hogy a globális labdarúgás évente 41 milliárd dollárt termel a Deloitte becslése szerint, ami csak kétszer annyi, mint az NFL pénzügyi teljesítménye, miközben nyolcszor annyi szurkolója van. A legnagyobb szakadék a médiajogok terén tátong. Az NFL és az NBA közvetítései együttesen évente körülbelül 19 milliárd dollárt érnek, míg a Premier League és az UEFA Bajnokok Ligája együtt összesen bő 4 milliárd dollárt hoz – az Ampere Analysis szerint.

Európában mindenkinek az a legfontosabb, hogy meccseket nyerjen, nem értik, hogy egy közös terméket árulunk

– mondta Xavi Puyada, a kontinens legjobb klubkosárlabda-bajnoksága, az Euroliga pénzügyi igazgatója. A liga 18 csapata együttesen évente 540 millió dollárt keres, szemben az NBA 11 milliárd dollárjával, s

az európai kosárcsapatok többsége veszteséges. 

Most azt célozzák, hogy a sztárcsapatok megzabolázásával, s a kisebb klubok támogatásával, amerikai mintára, kiegyensúlyozottabb versenyt alakítsanak ki.

Mi lesz a közepes méretű klubokkal?

A Diarra-ügy felveti annak kockázatát is, hogy a játékosok sikeresen felbonthatják szerződésüket. Az átigazolási díjak zuhanhatnak, megtorpedózva a közepes méretű klubok fő bevételi forrását, és még több hatalmat adva a sztároknak, hogy nagy béreket préseljenek ki a leggazdagabb csapatokból.

Egyrészt megszűnik a hosszabb szerződések adta stabilitás, másrészt, ha a szerződésükből kilépő játékosok ingyen váltanak klubot, akkor az átigazolási díjuk kiesik a körforgásból, ami hosszabb távon a fizetések masszív csökkenéséhez vezethet. 

Azok az egyesületek pedig, amelyek gazdaságilag arra építik a működésüket, hogy kinevelnek vagy olcsón vesznek fiatal játékosokat, hogy aztán nagy haszonnal értékesítsék őket, igen komoly válságba kerülhetnek egy ilyen rendszerben, hiszen a bevételeik nagy részétől elesnének, ha az érvényes szerződéssel rendelkező futballistáik ingyen távozhatnának.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.