BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalók árulnak jegyeket a 2026-os focivébére, a FIFA óvatosságra inti a szurkolókat

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közleményben figyelmeztette a szurkolókat, hogy ne dőljenek be azoknak a hirdetéseknek, amelyek a 2026-os világbajnokságra kínálnak belépőket, a hivatalos jegyértékesítés ugyanis majd csak 2025 vége felé kezdődik.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság kezdéséig még több mint másfél év van, de már több amerikai és mexikói weboldalon árulnak jegyeket a meccsekre.

Football: Copa America 2024 - Semi final: Argentina v Canada
Argentin szurkolók az idei Copa América elődöntőjében a New Jersey-ben található Metlife Stadionban. Az aréna a 2026-os világbajnokságnak egyik helyszíne lesz, többek közt a döntőt is itt rendezik majd/Fotó: AFP/Juan Mabromata

A tornát szervező Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA közleményben hívta fel a szurkolók figyelmét, hogy ezek a hirdetők mind csalók, hiszen a hivatalos jegyértékesítés majd csak jövőre, a 2025-ös év végén indul.

A szövetség szóvivője felhívta a drukkerek figyelmét, hogy legyenek óvatosak, hiteles információkért pedig regisztráljanak a FIFA weboldalán, ahol minden információt időben meg fognak kapni arról, miként juthatnak biztonságos és legális úton belépőkhöz – írta a The Athletic.

A FIFA azt nem közölte, hogy jogi úton is fellép a megtévesztő oldalak ellen, de a The Athletic cikke emlékeztet rá, hogy a testület 2018-ban büntető feljelentést tett a Viagogo nevű viszonteladói portál ellen, amelyen hamis jegyeket árultak az oroszországi világbajnokság mérkőzéseire.

Az utóbbi időben komoly felháborodást váltott ki a Ticketmaster és a hasonló viszonteladói oldalak működése, amelyeken bevett szokás, hogy a kereslet megnövekedésével a jegyek ára is emelkedik, az Oasis visszatérő turnéja kapcsán például előfordult, hogy az egyik pillanatban még 135 fontba kerülő jegyeket nem sokkal később már háromszoros áron kínálták az oldalon. 

Ez a fajta gyakorlat az amerikai piacon a koncertjegyek és a sportmeccsek belépői kapcsán is mindennapos, Európában viszont nem megszokott, sőt, többek szerint törvénysértő, a Ticketmaster eljárása kapcsán nemrégiben az Európai Bizottság is vizsgálatot indított.

A 2026-os labdarúgó-vb-re egyelőre még nem tudni, milyen áron juthatnak majd jegyekhez a szurkolók, de a legutóbbi világbajnokságból kiindulva nem lesz olcsó mulatság ez a torna sem. A katari vb-re a német Keller Sports ügynökség elemzése alapján az átlagos jegyár 286 font (körülbelül 137 ezer forint) volt, ami 46 százalékos emelkedést jelent a négy évvel korábbi világbajnoksághoz képest. A döntőre szóló belépőkért 200 és 1500 dollár (72 000 és 544 000 forint) közti árakon lehetett hozzájutni a hivatalos csatornákon keresztül, de a feketapiacon ezeknek az összegeknek a többszörösét is elkérték egy-egy tikettért.

A 2026-os világbajnokság lesz az első, amelyen az eddig megszokott 32 helyett 48 csapat vesz részt, a tornára 2026. június 11. és július 19. között kerül sor három ország, az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada társrendezésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.