BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
240625_ujpestfc_002_VZ

Reagált a tulajdonos, itt épülhet fel az újpesti focicsapat új stadionja

Lehetséges, hogy a jelenlegi, Megyeri úti Szusza Ferenc Stadion helyén épül majd fel az Újpest futballcsapatának új arénája, de több más helyszín is szóba jöhet. Annyi bizonyos, hogy az új stadion helyéről a végleges döntés majd csak a szurkolókkal való széles körű egyeztetést követően születik meg – közölte a Világgazdaság megkeresésére a klubot tulajdonló MOL csoport.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, új stadion építését tervezi a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett Újpest FC. Ratatics Péter klubelnök először idén júliusban, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik panelbeszélgetésén azt mondta, az új aréna 2027-re készülhet el, és lehet, a lilák jelenlegi otthona, a Szusza Ferenc Stadion helyére épül majd fel, de az is lehet, hogy máshol keresnek neki helyet.

240625_ujpestfc_002_VZ, stadion
Az Újpest jelenlegi otthona, a Szusza Ferenc Stadion. Elképzelhető, hogy ugyanitt, a Megyeri úton épül majd fel a lilák új stadionja / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A napokban az Újpesti Hírmondó úgy értesült, hogy a Tungsram Fóti úti telephelye lehet a befutó, a területen pedig már komoly geodéziai felmérések is zajlanak. 

A hír kapcsán megkerestük az Újpest FC-t, illetve a futballcsapatot tulajdonló Mol csoportot is: a klubtól egyelőre nem kaptunk választ, a Mol sajtóosztálya viszont közölte, még nem döntöttek az új stadion helyéről. 

Annyi biztos, hogy Újpest közigazgatási határain belül fog megépülni a létesítmény, a jelenlegi Megyeri úti helyszínt sem vetették még el, és több helyszín is vizsgálat alatt van. Hozzátették: a végleges döntést terveik szerint csak a szurkolókkal való széles körű egyeztetés után fogják meghozni.

A Nyíregyházáé a legújabb stadion, a DVTK és a Fehérvár és néhány éve kapott új arénát

A legújabb stadionja a Nyíregyházának van, a Szpari új otthonát idén augusztus 25-én, a Fehérvár elleni 3-3-as döntetlennel avatták fel gyakorlatilag telt ház, 8219 néző előtt. A 19 milliárd forintból felépült multifunkciós létesítményben a futballmeccsek mellett koncerteket és más rendezvényeket is tartanak majd a tervek szerint. A beruházás részét képezte egy kivilágított futókör, illetve egy kétszintes, 900 négyzetméteres sportközpont is, konditeremmel, kiszolgáló helyiségekkel és öltözőkkel.

2018-ban két élvonalbeli együttes kapott új stadiont, a Fehérvár 14 200 fős pályája, a Sóstói stadion mellett a Diósgyőr 14 646 néző befogadására alkalmas arénáját is 6 évvel ezelőtt vehették birtokba a drukkerek. Előbbi a G7 cikkében szereplő adatok alapján 14,7 milliárd forintból, utóbbi pedig 12,9 milliárdból készült el.

Fradi
Ferencváros
A Fradi stadionját, a 22 000 fő befogadására alkalmas Groupama Arénát 2014-ben adták át / Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Két évvel korábban, 2016-ban az MTK stadionját adták át: az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 5014-en szurkolhatnak a helyszínen, az építkezés költsége 7,3 milliárd forint volt.

2014 igen termékeny év volt stadionépítések szempontjából: abban az esztendőben készült el 

  • a Puskás Akadémia, 
  • a Ferencváros és 
  • a Debrecen otthona is. 

A felcsúti Pancho Aréna – amelynek lelátóin 3500-an tudnak helyett foglalni – 3,8 milliárd forintba került, az Üllői úti Groupama Arénát, ahol 22 ezren férnek el, 14,7 milliárdból, a DVSC 20 340 fős Nagyerdei Stadionját pedig 12,5 milliárdból húzták fel.

Ahol nem épült új létesítmény, ott voltak felújítások

A jelenlegi NB I többi csapata mind régebben épült létesítményben játssza hazai mérkőzéseit, de a Győr 15 600 fős, 3 milliárd forint forintból épült multifunkciós arénáját eleve 2008-ban adták át, így még ma sem mondható korszerűtlennek, a ZTE stadionja 2018-ban, az Újpesté 2019-ben, a Paksé pedig 2020-ban esett át utoljára esett át komolyabb renováláson, fejlesztésen. A Kecskemét otthonára férne rá leginkább a tatarozás, a Széktói stadionban legutóbb 2008-2009-ben került sor felújításokra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.