Michelin-csillagos étteremben Michelin-csillagos reggeli: nem csupán Magyarországon, a régióban is egyedülálló, hogy a 42 Restaurant az ebéd- és vacsoraidő mellett a nap elején is csúcsgasztronómiát kínál vendégeinek.
A Michelin Guide által elismert helyek közül több is hirdet szállást svédasztalos, esetleg valamivel különlegesebb reggelivel, ám konkrét menüsorral, amit nem csupán a hotel vendégei kóstolhatnak meg, egyedül a csillagot tavaly megszerző esztergomi étterem rendelkezik.
Az ország egyik legkedveltebb séfje, Barna Ádám a Világgazdaság megkeresésére elmondta, hogy a Michelin-csillag mérföldkő volt az étterem történetében, és szerették volna, ha a szálláshoz kínált reggeli – az étterem felett egy 24 férőhelyes boutique hotelt is működik – a degusztációs vacsora folytatásaként szintén felejthetetlen élmény lenne.
Először csak a náluk megszállóknak kínálták volna az opciót, de egyre több „külsős” érdeklődött, így megnyitották a foglalás lehetőségét:
a négyfogásos gourmet reggeli ára 17 ezer forint,
és többek között wagyu hátszínnel szervírozott japán omlettet, illetve mangalica sonkával és kaviárral felturbózott bundáskenyeret tartalmaz.
„A reggeli sok helyen mostoha dolog, miközben például egy jó omlettet elkészíteni egyáltalán nem egyszerű, bármennyire is annak tűnik” – mondta Barna Ádám. Kérdésünkre, hogy a reggeli menüsor összeállítása mekkora kihívást jelentett neki, hiszen a Michelin-csillagos séfek általában ebédeket és vacsorákat állítanak össze, azt felelte, kifejezetten érdekes feladatnak tartja, és állítja, igenis megmutathatja egy séf a tudását a reggeli menüsorban is.
Ez illeszkedik a szakember filozófiájához, ami a 42 honlapja alapján így szól: „Ha a konyhánkat egy szóval kellene jellemeznem, akkor az a szabadság lenne. Jóval gazdagabbnak és sokszínűbbnek látom a világot annál, hogy valamit ne csináljak meg pusztán azért, mert egy adott étel nem illeszthető az étlap stílusához.”
Az egyébként is népszerű étterem szintet lépett a csillaggal, ám Barna Ádám azt mondja, nem dőltek hátra, az elismerés a mindennapi életükben sok változást nem jelentett, ugyanúgy a folyamatos fejlődést tartják szem előtt. Az viszont tény, hogy a foglalásokra jó hatással volt a Michelin döntése, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lett a forgalom.
Éppen ezen szempontok alapján a 42 Restaurant immár kizárólag 11 fogásos kóstoló menüt kínál 48 ezer forintos áron, a korábbi á la carte étlap megszűnt – ahogyan ez megszokott az ilyen kategóriájú éttermeknél.
„A kiszámíthatóság fontos szempont volt a döntés meghozatalakor, ahogyan az is, hogy szeretnénk megmutatni minél többet magunkból, abból, amit mi képviselünk. Ez leginkább a kóstoló menüsorral lehetséges” – erősítette meg Barna Ádám, akit megválasztottak már az ország és Budapest legjobb séfjének is.
A gourmet reggeli mellett az idei év másik újdonsága, hogy a teljes menüsor elérhető vegetáriánus változatban is, aminek választásával sügér, kacsaburger, borjú és bárány helyett alma, gombaburger, orda és sült répa kerül a tányérra.
Éled a kertünk, sok mindent magunk termelünk meg, így jóval egyszerűbb egy változatos, egyedi vegetáriánus menüsort kialakítani. Egyértelmű, hogy van rá igény, rendszeresen előfordul, hogy a teljes asztaltársaság ezt kéri
– árulta el a séf, hozzátéve, hogy lételemük a változás, folyamatosan kerülnek fel új ételek a kóstoló menüre, ami nagyjából három hónap alatt szinte teljesen megújul, így a törzsvendégeknek is tudnak időről időre újat mutatni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.