BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életminőségben és biztonságban első helyen Budapest a feltörekvők nagyvárosai között

A feltörekvő országok nagyvárosai közül Sanghaj és Peking után Budapestet sorolta harmadik helyre a MasterCard összehasonlító elemzése.

A világ legtöbb országában jelenlévő pénzügyi kártyakibocsátó cég rendszeresen kiadja a feltörekvő piacokat osztályozó listáját és az ehhez kapcsolódó részletes tanulmányt

A Mastercard "Worldwide Emerging Markets" elemzése (pdf) több kritérium szerint osztályozták a világ 65 nagyvárosát. A nyolc szempont között szerepel az üzleti környezet, a pénzügyi rendszer, az oktatás és IT-szektor fejlettsége, az életminőség, illetve az adott város biztonsága. Budapest e két utóbbi kategóriában első helyen végzett.

Az életminőséget vizsgáló szempontrendszerben nagy hangsúlyt kapott az egyéni szabadságjogok érvényesülése, a születéskor várható élettartam, a közszolgáltatások és a közlekedés színvonala valamint a város épített környezete. Az életminőségi listán Budapestet Varsó és Buenos Aires követi a feltörekvő nagyvárosok között.

Ugyancsak a lengyel főváros követi Budapestet a biztonsági szempontok alapján felállított listán, harmadik helyen pedig Montevideo szerepel.  Budapest ezen kívül dobogós helyet kapott a gazdasági és kereskedelmi környezetet értékelő listán is, ahol a Santiago és Kuala Lumpur előzi meg, Varsó és számos ázsiai nagyváros pedig követi.

A tanulmány érdekessége, hogy a feltörekvő országok legjobb városait rangsoroló lista első húsz helyén nyolc kínai város szerepel és a többi helyen is felülreprezentáltak a kelet-ázsiai városok. Az oktatás és az IT szektor fejlettségét osztályozó tízes listán például kizárólag kínai városok szerepelnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.