BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáz- és áramár, egyéb díjak, adók - Mi változik jővőre?

Január 1-jétől 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára, átlagosan öt forinttal emelkedik a postai szolgáltatások díja, nem változik azonban a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak és az autópályadíjak mértéke sem - mondta Budai Bernadett a keddi budapesti kormányszóvivői tájékoztatón, ahol ismertette a csütörtöktől életbe lépő, az adózást, a béreket, az árakat, valamint a szociális támogatásokat érintő főbb változásokat.

 Budai Bernadett az adótörvények változásaival kapcsolatban kifejtette: 2009-től egyszerűbbé válik a személyi jövedelemadózásban az adókedvezmények kiszámítása. Mint mondta, az eddigi hétféle jövedelemadó-kedvezmény érvényesítésére eddig eltérő szabályok vonatkoztak, januártól azonban mindegyik esetében azonos lesz a számítási mód - számol be a hirado.hu az MTI alapján.

A kormányszóvivő elmondta, új adókedvezményt is tartalmaznak a törvények: az úgynevezett háztartási adókedvezmény révén a lakásfelújítás vagy a háztartási gépek javításának költsége is levonható lesz az adóból.

Szólt arról is, hogy húszmillió forintos értékhatárig megszűnik az örökösödési illeték a házastárs, a gyermek és a szülő esetében. A cégeknél megszűnik a béren kívüli juttatások - például az étkezési utalvány - adómentességének eddigi 400 ezer forintos felső korlátja - mondta.

 A béreket érintő változásokról szólva Budai Bernadett rámutatott: januártól 69 ezer forintról 71.500 forintra nő a minimálbér, és 87 ezer forintra emelkedik a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma.

A tájékoztatón kitért arra is, hogy a közszféra szakszervezeteivel való megállapodás értelmében a közszolgák bruttó 180 ezer forint alatt jövőre is teljes egészében megkapják 13. havi fizetésüket, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítésben részesülnek. A kormányszóvivő elmondta: januártól 353 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3,76 százalékkal, a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé.

Leszögezte: a közüzemi fogyasztók számára január 1-jétől nem változik a gáz ára, és nem változik az autópályadíjak mértéke sem. A postai szolgáltatások ára átlagosan öt forinttal emelkedik. A tervezett inflációnál kisebb mértékben, átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.