BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egészségpénztári befizetésből olcsóbb az üdülés

Érdemes az üdülésre szánt pénzt az egészségkasszákban összegyűjteni, mert számos előnnyel jár - hívja fel a figyelmet a Stabilitás Pénztárszövetség.

Magyarország világviszonylatban is nagyhatalomnak számít a gyógyvízellátottság területén: közel 1.300 gyógyforrás várja a felüdülni vágyókat. Egyre több hazai szállodalánc kínál az egészségpénztári keret terhére elszámolható szolgáltatásokat. Tavaly 409 ezren üdültek egészségügyi megfontolásból - ismerteti a pénztárszövetség sajtóközleménye.

Lehoczky László, a Stabilitás egészségügyi tagozatának vezetője szerint az egészségcentrumokban személyre szabott speciális kúrák segítik a gyógyulást és erősítik a megelőzés hatékonyságát, ezért az egészségpénztárak terhére elszámolható szolgáltatások közül elsőbbséget élveznek.

"Amennyiben hozzátartozókkal együtt pihenünk, 240 ezer forintig terhelhetjük egészségpénztári egyenlegünket, szemben a saját üdülésre fordítható 160 ezer forintos kerettel. Ügyelni kell azonban arra, hogy a wellness szállodákban igénybe vett rekreáció szja köteles, míg a többi típusú szálloda, üdülő szolgáltatása nem, csak az előbbi értékhatárhoz kötött" - mondja a sajtóközlemény szerint.

Sok vendéglátó további kedvezményekkel várja az egészségpénztárak tagjait. Az árengedmények mértéke régiónként és a szolgáltatási minőség függvényében is változhat, átlagosan 5-10 százalék között mozog. Egyes egészségügyi, "kényeztető" szolgáltatásokat pedig ingyenesen biztosítanak a szállodák.

Az állam jelentős mértékben támogatja a magánszemélyek egészségpénztári befizetéseit: az adóév során teljesített egyéni befizetés 30 százaléka, maximum 100 ezer forint visszaigényelhető a befizetett személyi jövedelemadóból - emlékeztet a pénztárszövetség. A visszatérített adó a tag számlájára kerül, és szolgáltatásokra költhető.

A fel nem használt tagi pénzeket a pénztárak kötelesek folyamatosan befektetni. Befektetéseik - gazdálkodási sajátosságaik alapján - jellemzően jó hozamot termelnek. A hozam szja és kamatadó mentes bevétele a tagnak, az összegeket negyedévente írják jóvá a pénztárak az egyéni számlákon. Az év végi pénzmaradvány automatikusan átmegy a következő évre.

Az egészségpénztári kártyákat is egyre több szolgáltató fogadja el, ami további jelentős kedvezményeket jelenthet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.