BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetés - Most kell szorítani

Most kell szorítani - legalábbis az idei költségvetési egyenleg kapcsán, a novemberi adat ugyanis 75,9 milliárd forintos hiányt jelzett az államháztartásban – írja a Cashline.

A hiány mértéke jóval kisebb, mint a megelőző években, ez részben a 13. havi nyugdíj eltörlésének is köszönhető. Ugyanakkor ahhoz, hogy pénzforgalmi szemléletben teljesüljön az idei hiánycél, decemberben 131 milliárd forintos többlettel kell zárnia a költségvetésnek.

A társaságiadó-előlegek december 20-ig esedékesek, amelyek mindenképpen szükségesek a decemberi plusz eléréséhez. Mindazonáltal ha nettó értékben ennél alacsonyabb összeggel nyugtázza a decembert az államháztartás, akkor sem kell attól tartani, hogy a 3,9 százalékos tervezett hiány elszáll. Néhány százalékpontos eltérést ugyanis vélhetően el lehetne fogadtatni a külföldi pénzügyi intézetekkel (IMF, Világbank).

A tengerentúlon Bernanke csak a dollárgyengülést támogatta meg egy kicsit tegnapi beszédében, hisz kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági fellendülés még nem olyan erejű, hogy azt fenntarthatónak lehetne már nevezni, ebből kifolyólag pedig a magánszektor még nem tud új munkahelyeket teremteni.

Így a munkanélküliségi ráta sem fog olyan mértékben csökkeni, mint ahogy azt a Fed szeretné, hiába a kedvező múlt pénteki adat, amire ugye a dollár jelentős erősödéssel reagált, hisz sokan már azt kezdték árazni, hogy előbbre lehet hozni az amerikai jegybanknál a monetáris szigorítást. Ehhez képest Bernanke beszédében újra hallhattuk, hogy belátható időn belül nem fog változni az irányadó kamatráta, hisz a fogyasztás továbbra sem bír fellendülni, így az infláció felpörgésétől sem kell tartani. A legfontosabb prioritás továbbra is a gazdaság talpra állítása, minden más gyakorlatilag hátul kullog a sorban.

Ugyanakkor a Fed elnöke arról is szólt, hogy egy újabb pénzügyi válság elkerülése végett az amerikai kongresszusnak új szabályozási eszközöket kell elfogadnia, illetve a Fedet is újabb jogkörökkel kell felruházni, hogy még hatékonyabban tudjon fellépni. Más kérdés, hogy a Fednek most is lehetősége lenne megakadályozni a jelenleg zajló eszközár lufi kialakulását, de úgy tűnik, a jegybankárok teljesen másképp értékelik a mostani helyzetet.

Tényleg látszik, hogy "minden áron" csak a növekedést akarják erőltetni, hisz vélhetően ők is tudják, hogy stimulus és likviditás nélkül a rendszer újra összeomolhatna, és ott már sokkal nehezebb lenne az államok mozgása, így inkább csak elhúzzák a dolgokat addig, ameddig csak lehet. Persze ettől a pénzügyi rendszer nem fog meggyógyulni, de amúgy is hozzászokhattunk ahhoz, hogy a politika a rövid távú megoldásokat preferálja, a hosszú táv keveseket érdekel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.