BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugrik a 14. havi - Újabb brutális megszorítás a görögöknél

Mintegy 4,8 milliárd eurós pótlólagos deficitcsökkentési csomagot jelent be várhatóan holnap a görög kormány - értesült a Bloomberg.

Athéni megfigyelők szerint ez annak jele, hogy engedtek az európai uniós és befektetői nyomásnak a régió legnagyobb kiadáscsökkentése érdekében.

Mint ismeretes, pénteken Angela Merkel német kancellár és Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök találkozójára kerül sor.

Eközben egyre több találgatás lát napvilágot arról a pótlólagos megszorító csomagtervről, amelyet várhatóan holnap véglegesít és jelent be a görög kabinet.

A Kathimerini nevű görög lap szerint a közalkalmazottak 14. havi fizetésének és más juttatásainak megkurtítása mellett kétszázalékos áfaemelés, valamint az üzemanyagok, a szeszes italok és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése is benne van a pakliban.

A népszerűtlen intézkedések az eddigiekkel együtt tízmilliárd euró megtakarítást hozhatnak a kincstárnak, ez az idén szükséges finanszírozási igény durván egyötödét jelentené.

 Az eddigieknél messzebb menő megszorítások bevezetését Olli Rehn európai uniós pénzügyi biztos is szorgalmazta hétfői athéni tárgyalásain. A görög közalkalmazottakat képviselő ADEDY szakszervezet március 16-ára 24 órás sztrájkot hirdetett az újabb „népnyúzó” intézkedések elleni tiltakozásként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.