BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány és devizahitelesek - Oszkó látványintézkedést sejt

Az eszközkezelővel kapcsolatban szinte minden részletkérdés tisztázatlan egyelőre, így nem tudjuk, hogy mennyit profitálhatna belőle a bankok, a banki ügyfelek, illetve valójában mennyibe fog kerülni a költségvetésnek – írja blogjában Oszkó Péter a kormány által tervezett "rossz bankról".

Számos ellentmondás van a tervben, hiszen miközben újra és újra a költségvetési kockázatokra és feszültségekre panaszkodik a jelenlegi kormány, lényegében a legtöbbjét maga okozza (lásd társasági adó csökkentése, a gázárkompenzáció meghosszabbítása, a MÁV költéseinek növelése a szárnyvonalak újranyitásával stb.) Ebben a sorban egy újabb költségvetési kockázat lehet az eszközkezelő, ami tehát megint lukat üthet a költségvetési egyenlegen.

Elhangzott persze, hogy ez legfeljebb 30 milliárdnyi költségvetési forrást emészthet fel, de amellett, hogy már ez sem elhanyagolható kockázat, valójában ekkora tehervállalás csak jelképes intézkedésekre lehet elég, mert érdemben néhány ezer, talán legfeljebb 10 ezer nehéz helyzetbe került adós sorsát rendezheti, miközben a 90 napon túli késedelembe esett lakáshitelesek száma már tavasszal elérte a 90 ezret.

Tehát az eddig napvilágot látott információkból én egyelőre inkább arra tippelnék, hogy valamiféle látványintézkedés történik majd, ami a probléma nagyobb részét nem oldja meg, azaz a problémás adósok kis hányadának jelent majd megoldást, s így a bankokat sem szabadítja meg lényeges kockázatoktól, de a sajtóban majd úgy lehet beszélni róla, mintha a kormány ezt a kérdést is rendezte volna – fogalmaz Oszkó Péter blogjában.

Ha így lesz, akkor a bankszektorból a kormány összességében ezzel együtt is igen jelentős forrásokat von ki, ami azért érdekes, mert ennek szükségességét azzal indokolja, hogy nagyok a költségvetési feszültségek, miközben ahogy jeleztem, annak nagyobb részét (akár 100 milliárdot is meghaladó összegben) már a saját intézkedései eredményezték – szögezi le a volt pénzügyminiszter. Ezen intézkedések nélkül nem keletkezne akkora költségvetési luk, ami ilyen adó bevezetését, lényegében a gazdaságból elvont adóbevételek növelését szükségessé tenné, s a költségvetési hiánycél önmagában szigorú takarékoskodással tartható lenne, ahogy azt az átadás-átvétel alkalmával előre jeleztük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.