BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba László: Sehol nincs egykulcsos adórendszer a világon

A világon jelenleg sehol nincs valódi egykulcsos adórendszer: még Szlovákiában is valójában három kulcs az az egy kulcs – mondta a kormány adóterveiről Csaba László a Menedzsment Fórumnak.

Az tényleg világújdonság lenne, ha nálunk valósulna meg először az egykulcsos adó. Éppen ezért nem kell rögtön arra gondolni, hogy januártól mindenki ugyanannyit fog fizetni attól függetlenül, mennyit keres – mondta a portálnak adott interjúban Csaba László.

A közgazdász szerint az egykulcsos adó hangoztatása azt a célt szolgálja, hogy lássuk, merre kell haladni, bizonyos átmenet után milyen jellegű adórendszert szeretnénk. Azt gondolom, hogy ezt üzenetnek kell felfogni. Hozzátette: nem hiszi, hogy egy hét múlva már képesek lennénk egy valódi egykulcsos adórendszert működtetni.

„Mi egy olyan ország vagyunk, ahol még nem volt példa arra, hogy a bor, a sör és a pálinka adókulcsa egységes legyen, ha pedig még ebben sem tudunk megegyezni, akkor a nagyobb kérdéseknél még nehezebb lesz” – fogalmazott Csaba László. Ha csak a személyi jövedelemadót nézzük, akkor az emberek 85 százaléka jelenleg is ugyanazzal a kulccsal adózik, nincs érdemi különbség a mostani és egy egykulcsos adó között.

Arra a kérdésre, az egykulcsos adó bevezetése mellett tartható-e a 3 százalék alatti hiánycél 2011-ben, a közgazdász úgy válaszolt: Utána kell számolni pontosan. Ha helytállóak azok az előrejelzések, hogy az idei egy százalék körüli növekedés után jövőre 2,5-3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság és az idén nem történik mellékönyvelés, valamint csökkennek a kockázati költségek, akkor kell, hogy legyen mozgástér. Kérdés az, hogy ezt mire fogják fordítani.

Csaba László szerint például a MÁV, a BKV finanszírozására, illetve az idei költségvetésben elő nem irányzott, de valóságban jelentkező kiadásaira kell pénzt adni. Akkor pedig  a közgazdász szerint már nincs olyan nagy tér egy durva, erőszakos, minden adónemre kiterjedő adócsökkentésre. Inkább arra lehet mód, hogy bizonyos adókat leszállítsanak, másokat emeljenek, de a gazdasági szereplőkre az összes közteher mennyisége hat leginkább, azt pedig nem lehet jelentősen csökkenteni.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.