BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: Nem romlik az ország megítélése - Interjú

Nem romlott az ország finanszírozási igénye - hangsúlyozta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány Pénzügyminisztere.

A volt pénzügyminisztert arról kérdeztük, milyen okok vezethettek oda, a KSH mai adatai 4,4 százalékos 2009-es GDP-arányos deficitet mutatnak.

VG: Ön hogy kommentálja a KSH ma kiadott jelentését?

Oszkó Péter: A kormány 2009-es költségvetési hiánya egy végleges szám, mely pénzforgalmi szemléletű, és nem változott meg azóta sem. Az Állami Számvevőszék meg is dicsérte az előző kormányt. Az EU-s eljárás másképp zajlik: más módszer alapján, eredményszemléletben végzi az EU a hiány kiszámítást. Márciusban egy előzetes adatot készít az EU, mely szeptemberben lesz végleges.

VG: Miből adódhatott ez?

Oszkó Péter : 2009-ban ugyanez történt. Márciusban 3,4 százalékra tette az Európai Unió a költségvetés 2008-as hiányát, melyet szeptemberre 3,8 százalékra módosítottak. EU-s statisztikai módszertanbeli változás történhetett, a kormány pénzforgalmi szemléletben precízen készítette el a 2009-es költségvetést.

VG: Ön szerint mekkora súlya van a KSH jelentésének az ország megítélésében?

Oszkó Péter: Tavaly nem volt jelentősége, a kormány nem kívánt ennek nagyobb hangsúlyt adni. Az állam finanszírozási igénye ettől nem változik. Tavaly sem reagáltak a piacok, és nem nőtt meg az ország finanszírozási igénye. Ha a politikai kommunikáció nem ad nagyobb hangsúlyt ennek, akkor nem romlik a megítélésünk.

A volt pénzügyminiszterhez hasonlóan nyilatkozott Bartha György is, a Világgazdaság Online-nak. A szakértő szerint tartható lesz az idei államháztartási hiány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.