BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország "kiutálja" a külföldieket, pedig szüksége lenne rájuk

Németországnak sürgősen szüksége van külföldi szakemberekre, ám ők nem szívesen jönnek, sokakat ugyanis elriasztanak a külföldiekkel szemben táplált előítéletek - idézi az N24 német hírtévé a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák (DIHK) tanulmányát.

Annak ellenére, hogy nagy igény mutatkozik szakképzett bevándorlókra, a Szövetségi Köztársaság túl keveset tesz azért, hogy más államokból szakembereket csalogasson magához. A külföldön működő német kamaráknak a fiatal, szakképzett török munkavállalók elmondták, hogy Németországban nemkívánatosként fogadják őket. Hasonló véleménynek adtak hangot a lengyelek is.

A külföldi szakemberek és diákok jelenleg nem állnak sorban azért, hogy képességeiket Németországba hozzák, ez pedig gondokat okoz nekünk" - fogalmazott Hans Heinrich Driftmann, a DIHK elnöke a Frankfurter Rundschaunak nyilatkozva. A külföldön működő 47 német kamara körében végzett felmérés szerint a Német Szövetségi Köztársaság ezen téren az  2,8-as értékkel szerepel az egytől ötig terjedő skálán.

A fő problémát a tanulmány szerint a nyelv jelenti, számos országban ugyanis már nem tanulnak németül. Ennek oka az is, hogy takarékossági kényszerből globálisan számos Goethe-intézetet bezártak és a külföldön fenntartott német iskolák is visszafogták tevékenységüket. Sokan bírálják a tartózkodási- és munkavállalási engedélyek kiadására vonatkozó szabályozást is, amely túl bonyolult, nem átlátható és régiónként is eltér. Több mint fél tucat uniós tagállamból pedig azért érkeztek panaszok, mert az ott kiadott diplomákat Németországban nem fogadták el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.