BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsabban "csapna le" a hibázó tagállamokra az EKB

A közelmúltban elfogadott, az eurózóna és az Európai Unió gazdasági irányítására vonatkozó reformok a helyes irányba indultak, azonban nem elég ambiciózusak – mondta el Yves Mersch, az Európai Központi Bank monetáris tanácsának tagja.

A szakember véleménye szerint a túlzott hiánnyal küzdő tagállamokkal szemben gyorsabb és automatikus szankciókat kellene foganatosítani. Emellett pedig nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a nemzeti adósságok mértékére.

A szuverén adósságválság megerősíti azt a tényt, hogy az euróövezetbe tartozó országok képtelenek voltak megfelelő módón átlátni egymás gazdaságpolitikáját, ezt a hiányosságot pedig minél előbb orvosolni kell, szögezte le Mersch a Reuters jelentése szerint. Hozzátette: az új mechanizmusok, melyeket csak kivételes esetekben aktivizálnak, remélhetőleg fokozzák a korábbi intézkedések hatékonyságát.

Idén sikerült az unió 27 tagállamának megegyeznie egy az euró stabilitását erősíteni hivatott állandó mechanizmus felállításáról. Azonban fontos megjegyezni, hogy az európai stabilitási mechanizmusnak (ESM) csak az alapjait rakták le.

A tervek szerint az ESM 2013-tól működhet, pénzügyi forrását pedig a görög és az ír válság nyomán létrehozott ideiglenes alap adja majd, ez az IMF felajánlásával együtt 750 milliárd euró. A mechanizmus fontos eleme az, hogy valóban csak a legvégső esetben alkalmazhatják valamely euróövezeti tagország megsegítésére. Ez a kitétel a németek kérésére került a szövegbe.

A jövő évtől az unió a korábbinál nagyobb figyelmet szentel az egyes államháztartások fenntarthatóságára is. Az ezzel összefüggő szempontrendszer kidolgozása a magyar elnökségre hárul majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.