BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini: akár Latin-Amerikára is kiterjedhet a válság

A tunéziai, majd egyiptomi felfordulás hamar tovaterjedhet más földrészekre is, negatívan hathat a világgazdaságra és felfelé tolhatja a fogyasztói árakat - vélte Nouriel Roubini, a New York-i Egyetem közgazdász-professzora, a Roubini Global Economics elnöke.

Ahogy a tüntetések átterjedtek Tunéziáról Egyiptomra, úgy átterjedhetnek más országokba, így Indiába, Pakisztánba, Kínába, sőt akár egész Latin-Amerikára is, ahol "komoly próba elé nézhet egy olyan rezsim, mint Chavezé" - utalt Venezuelára Roubini a CNBC-nek adott interjújában.

Az olaj ára emelkedik, drágulnak az élelmiszerek, mindez néhány országban sokkhatást válthat ki - vélte, ugyanakkor korainak vélt olyan véleményt megfogalmazni, miszerint a világ újra recesszióba süllyedhet. Bár a korábbi gazdasági süllyedések a geopolitikai veszélyek miatt elszálló olajárral voltak kapcsolatban, most azonban még nem tartunk ott, igaz, az olaj drágulása és a kockázatkerülő magatartás terjedése negatív hatással van a piacokra - tette hozzá Roubini.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.