BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cáfolat: Megmentik a devizahiteleseket, csak nem így

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunknak cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint megállapodás született volna a kormány és a bankszövetség között a bajba került devizahitelesek megmentésének módozatairól.

Korábban az MFOR.hu saját értesüléseire hivatkozva megírta, hogy az állítólagos megállapodás szerint 190 forinton rögzítenék a svájci frank árfolyamát, és a moratórium lejárta után, a bankok negyedévenként csak a lejárt hitelek 5 százalékát árverezhetik el.

Az árverezési moratóriumot július 1-jén feloldják, és ezt követően a bankok negyedévenként csak a lejárt hitelek maximum 5 százalékánál kezdeményeznének piaci megoldást

A rendben törlesztő jelzáloghitelesek kezdeményezhetik bankjuknál, hogy a 190 frankárfolyam feletti hitelrészére forint hitelszámla nyíljon BUBOR kamattal, melyet az állam 3,5 évre 100 százalékos, ezt követően 25 százalékos garanciával támogat.

A tartósan nem fizető jelzáloghitel adósok szűk köre esetében az ügyfél vagy a bank kezdeményezheti a helyi önkormányzatnál az adott ingatlan önkormányzat általi megvásárlását 35 százalékos áron, a döntést az önkormányzat hozza meg.

A kis- és középvállalkozások hitelezésének ösztönzése érdekében ezen hitelállomány január 1.-hez mért növekménye leírható lenne a banki különadó alapjából. 2013-ban a jelenlegihez képest 35 százalékkal 117 milliárd forintra, majd további 35 százalékkal 76 milliárdra csökkenne a bankadó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) cáfolta a kedd délelőtt megjelent devizahitelesek megmentéséről szóló híreket. „A mai nap során az mfor.hu-n megjelent, „Megszületett a megállapodás: így mentik meg a devizahiteleseket” című cikkben foglaltak nem állják meg a helyüket, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között megállapodás nem született. Az értesülések így minden alapot nélkülöznek” – írja a gazdasági tárca közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.