BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási bajban az Európai Unió

A Financial Times blogjának szerzője úgy látja, hogy a finn euroszkeptikusok előretörése, a görög és a portugál válság, valamint a bevándorlási feszültségek egyaránt azt mutatják, hogy az Európai Unió működését aláásó problémák lassan felszínre kerülnek.

Gideon Rachman szerint a portugál mentőcsomaggal, valamint Görögország fizetőképességével kapcsolatos aggodalmak, az EU-ellenes finn párt térnyerése, továbbá az, hogy Franciaország mostantól megállítja az Olaszországból érkező vonatokat azért, hogy elfogja az illegális bevándorlókat, mind egyetlen nagy probléma tünetei.

Az FT blogja emlékeztet arra, hogy a fent felsorolt problémák közül három közvetlenül összefügg az euróval, míg a francia-olasz konfliktus a másik jelentős gondra világít rá, ez pedig az uniós polgárok szabad áramlása a schengeni határok között.

Az olasz kormány azzal érvel, hogy az EU nem nyújt számára elegendő segítséget a Líbiából érkező bevándorlók fogadásában, akik komoly anyagi terhet jelentenek Róma számára. Nicolas Sarkozynek viszont hamarosan a szavazók előtt kell megméretnie magát és országának olyan, szélsőséges pártok is erősek, amelyek kifejezetten bevándorlásellenes húrokat pengetnek. Ebben a helyzetben mindkét kormány inkább a saját szavazóinak próbál kedvezni, semmint hogy megőrizze az EU integritásának látszatát.

Eközben a finn választópolgárok annyira besokalltak a sorozatos uniós mentőcsomagok finanszírozásától, hogy 19 százalékos arányban választották meg az Igazi Finnek nevezetű euroszkeptikus pártot. Mindennek következtében az Európai Unió népszerűsége és legitimitása az egész kontinensen csökken.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.