BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: Amerika már csődbe ment

Az egyetlen kínai hitelminősítő, a Dagong úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok már az államcsőd állapotában van.

Guan Jianzhong, a Dagong Global Credit Rating elnöke a BusinessInsider szerint azt állítja, hogy az Egyesült Államok már csődbe ment. Az állami támogatással működő kínai hitelminősítő cég azzal támasztja alá az állítását, hogy az Egyesült Államok hagyta, hogy a dollár legyengüljön más devizákkal szemben, emiatt pedig nem képes visszafizetni hiteleit. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy ilyen alapon Kína is az államcsődöt kockáztatja, hiszen a pekingi vezetést éppen azért bírálja rendszeresen Washington, mert túl gyenge szinten tartja a jüant, ezzel biztosítva aránytalan előnyt saját vállalatainak.

A Dagong egyébként már tavaly felhívta magára a figyelmet azzal, hogy közölte: az Egyesült Államoknak és az európai országoknak Kínánál alacsonyabb besorolást kellene kapniuk, ezért a cég létrehozta a saját hitelminősítési rendszerét.

Mindamellett egyre több republikánus honatya véli úgy, hogy akár még hasznos is lehetne, ha nem sikerülne megemelni az államadósság-plafont az augusztus 2-i határidőig, és az USA egy időre fizetésképtelenné válna.

Ezzel szerintük rá lehetne szorítani a demokratákat, hogy keményebb takarékossági politika mellett kötelezzék el magukat. A demokraták hevesen ellenzik a felvetést, és gazdasági káosszal riogatnak. Vezető republikánus politikusok is egyre hangosabban kezdtek el azzal a gondolattal játszani az utóbbi napokban, hogy egy átmeneti fizetésképtelenség akár kívánatos is lehet, ha ennek hatására könnyebb lesz rábírni a demokrata adminisztrációt a szigorúbb költségvetési lefaragásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.