BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FTD: A kelet-európai kísértet visszatér

Az éleződő euróválság miatt növekszik az aggodalom amiatt, hogy az euróövezeti bankok krízise Kelet-Európára is áterjed - írja a Financial Times Deutschland (FTD) "A kelet-európai kísértet visszatér" című cikkében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a helyzetet annyira súlyosnak tartja, hogy vészhelyzeti terv kidolgozásán dolgozik. "Tárgyalásokban állunk a hatóságokkal és a pénzintézetekkel" - jelezte Erik Berglof, az EBRD vezető közgazdásza az FTD-nek nyilatkozva. "Úgy gondoljuk, hogy most különösen fontos a koordináció." Berglof szerint az akció most sürgősen szükséges.

Az FTD utal arra, hogy a kelet-európai bankpiac nagyrészt külföldi kézben van. Sok országban, köztük Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a nyugat-európai bankok piaci részesedése eléri a 80 százalékot. A pénzintézeteknek 2012 nyaráig a magtőke-kvótájukat 9 százalékra kell növelniük, hogy megbirkózzanak a görög kötvényeknél jelentkező nagyobb kiesésekkel és a további leírásokkal. A cél elérése érdekében számos bank leépíti a kockázati pozícióit.

Az EBRD tart egy széles körű banki kivonulás  következményeitől, ami  hitelkorlátozáshoz vezethetne. Ilyen veszély már jelentkezett Kelet-Európában, amikor összeomlott a Lehman Brothers amerikai befektetési bank. Akkor a nyugat-európai bankok ígéretet tettek arra, hogy nem vonnak ki pénzt Kelet-Európából.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.