BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt: egy hét múlva lesz a Fellegi-IMF csata

Január 11-én találkozik Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutalap (IMF) képviselőivel, erősítette meg a Világgazdaság kérdésére az intézmény kommunikációs osztálya.

Hozzátették: informális egyeztetésről van szó, amelyen a magyar gazdaságpolitika kerül majd terítékre. „A látogatás nem része a formális tárgyalási folyamatnak, és ahogy azt már nemrég jeleztük, egyelőre nem született döntés arról, hogy megkezdődhetnek-e a tárgyalások a Valutaalap által támogatott programról, és ha igen, mikor történhet ez meg” – közölte az intézmény lapunkkal.

További kérdéseinkkel kapcsolatban az IMF utalt múlt heti állásfoglalására, amely továbbra is érvényes. Eszerint a Valutaalap készenléti hitel-megállapodást javasol a kormánynak, mivel szerintük ez lenne a legjobb eszköz a „makrogazdasági és strukturális kihívások” kezelésére. A kabinet viszont már korábban jelezte, hogy egy jóval lazább feltételrendszerű, csupán védőhálóként szolgáló elővigyázatossági hitelkeretről szeretne tárgyalni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Az IMF utal a decemberi 16-i állásfoglalásukra is, amely kifejezi az „új törvényekkel kapcsolatos aggályokat” – az azóta már elfogadott jegybanktörvénnyel és a pénzügyi stabilitási törvénnyel kapcsolatban „szoros konzultációra” lenne szükség. Ha a magyar kormány folytatni szeretné az egyeztetéseket, akkor  – teszi hozzá az IMF – jeleznie kellene, hogy hajlandó foglalkozni ezekkel a kérdésekkel.      

Az Európai Bizottság egyelőre szintén nem döntött a hivatalos egyeztetések megindításáról, értesült a Bruxinfo bizottsági forrásokból. Szűcs Tamás, a bizottság magyarországi képviseletének vezetője lapunknak december 19-én elmondta: Brüsszel egyelőre a magyar kormány válaszára vár. Szerinte ettől függ, hogy a bizottsági delegáció mikor és milyen keretek között tér vissza.

Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője tegnap a Bruxinfóval azt közölte, hogy „jelenleg nincs tervbe véve a Bizottság küldöttségének visszatérése Budapestre.” A portál információi szerint sem a Bizottság, sem az IMF nem hajlandó addig tárgyalni Magyarországgal a hitelről, ameddig a parlament által december 30-án elfogadott jegybanktörvény körüli jogi bizonytalanságok nem tisztázódnak.                    

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a Bizottságnál mostanra vaskos magyar paksaméta állt össze, amit négy dosszié alkot. Ezek: a Viviane Reding állampolgársági jogi biztos által figyelemmel kísért ügyek a bírák nyugdíjazásától kezdve az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszűnéséig; a jegybanktörvény és a hazánkkal szemben folyó deficiteljárás következő állomása; végül pedig a tárgyalások esetleges megkezdése a Magyarország által az IMF-től és az EU-tól kért hitelmegállapodásról.

A négy dosszié közül hárommal kapcsolatban (alkotmányhoz kötődő igazságügyi reformok, jegybanktörvény, deficiteljárás) akár már konkrét lépésekre is elszánthatja magát az Európai Bizottság idei első, január 11-i ülésén. Addigra ugyanis várhatóan befejeződnek azok a jogi vizsgálatok, amelyek a fenti kérdéskörökben a közelmúltban elfogadott magyar törvények uniós joggal való összeegyeztethetőségét hivatottak megállapítani, írja a portál. Így ekkor dönthetnek arról is, hogy kötelezettségszegési eljárást indítsanak-e Magyarországgal szemben jegybanktörvény miatt.  

Az egyre negatívabb hírekkel párhuzamosan ma új historikus mélypontra hanyatlott a forint: a magyar fizetőeszköz a reggeli 316-os szintről délután fél 1-re a 320-as szintig zuhant az euróval szemben. Az eddig történelmi rekord 317,9 forint volt. A svájci frank szintén gyengül: kora délután több mint 262 forintot kellett adni egy frankért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.