BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Andor László: nem engedhet az EU

Ma kezdődnek Orbán Viktor kormányfő brüsszeli tárgyalásai. A kilátásokról kérdeztük Andor Lászlót, az Európai Bizottság tagját.

Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság enged?
Ami a kötelezettségszegési eljárást illeti: ha kiigazítani kell, akkor a tagállami jogot kell módosítani, nem az uniósat. A hiteltárgyalással kapcsolatban pedig a bizottságnak egy adott ponton – amikor második körben értékelték a magyar válaszokat – egy bölcs döntést kell hoznia.
Nem lát tehát olyan gazdasági vészhelyzetet, amikor mégis hozzájárulnak a tárgyalás megkezdéséhez?

A magyarországi hitel kérdésével bizottsági üléseken nem nagyon foglalkoztunk. Röviden januárban, amikor a túlzott deficit és a kötelezettségszegési eljárások napirendre kerültek, ott megfogalmazódott, milyen feltételek teljesülése esetén kezdődhetnek meg a tárgyalások. Van tehát egy forgatókönyv, ehhez tartjuk magunkat.

A kormány a hónap végéig ígérte a megújított konvergenciaprogramot. Ez mit befolyásolhat?
Valószínű, hogy a tár­­gya­­lá­sok megkezdésével ez nincs összefüggésben, de nyilván összefügg majd az egyeztetés tartalmával. Vagyis hogy konkrétan milyen program végrehajtásához kéri Magyarország az unió és a valutaalap segítségét.

Kommentálná az elmúlt hetekben Magyarországon felmerült adóötleteket?
Az adópolitika tagállami hatáskör, másfelől az én területem a foglalkoztatás. Azt tartanám fontosnak, hogy a munkát terhelő adók csökkenjenek. Ez főleg azokra az országokra érvényes, ahol nagyon magas a munkanélküliség.

Nyitrai-nem a netadóra

„Biztos vagyok benne: internetadó nem lesz” – közölte Facebook-oldalán Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a fejlesztési tárca volt infokommunikációért felelős államtitkára.

A politikus arra reagált, hogy az Origo azt írta: a kormány adót vethet ki a telefon- és az internethasználatra. Továbbra is bizonytalan ugyanakkor a pénzügyi tranzakciós adó sorsa.

A kormánynak az idén 150, jövőre 400 milliárd forintos lyukat kell betömnie a költségvetésben.

A politikus arra reagált, hogy az Origo azt írta: a kormány adót vethet ki a telefon- és az internethasználatra. Továbbra is bizonytalan ugyanakkor a pénzügyi tranzakciós adó sorsa.

A kormánynak az idén 150, jövőre 400 milliárd forintos lyukat kell betömnie a költségvetésben. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.