BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszakadt a fogyasztás – Semmi jóra nem számíthatunk

Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom volumene 2,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint a várakozásoknál nagyobb mértékben esett a fogyasztás, és a magyarországi forgalomcsökkenés az EU-27 átlagánál nagyobb mértékű volt.

A várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben csökkentek a kiskereskedelmi eladások áprilisban az előző évihez – vélekedett Suppan Gergely. A forgalom 2,7 százalékkal zsugorodott áprilisban egy év alatt, és míg 1 százalékkal maradt el az előző havi, márciusi értékhez képest.

„A kiskereskedelmi forgalom alakulását jelentősen befolyásolta, hogy idén korábbi időpontra estek a húsvéti ünnepek, ami azt eredményezte, hogy a vásárlások már döntő részben márciusra estek” – hangsúlyozta Suppan Gergely. A TakarékBank elemezője szerint ezt tükrözi, hogy míg az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma márciusban 2,6 százalékkal emelkedett, áprilisban pedig 1,8 százalékkal csökkent, és egy hónap alatt pedig 1 százalékkal esett vissza a forgalom.

A KSH közleménye szerint a csökkenésben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet. Az áprilisi meredek csökkenéssel az év első négy hónapjában 0,7 százalékos volt a visszaesés mértéke az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene áprilisban 1,8 százalékkal csökkent, de az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal haladták meg az eladások az előző év azonos időszakit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene áprilisban 3,6 százalékkal csökkent, míg január–áprilisban 0,9 százalékkal mérséklődtek az eladások. Áprilisban nagyobb mértékű visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben és a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben jelentkezett.

Az élelmiszerek közel 2 százalékos visszaesésében döntő a továbbra is magas infláció, aminek köszönhetően még így is 15 milliárddal többet hagytak a kasszákban a vásárlók. A vevők az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint továbbra is halogatják a nagyértékű vásárlásokat.

Suppan Gergely hangsúlyozta: az év hátralevő részében a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása miatt a visszaesés folytatására számítunk, így az éves átlagos visszaesés kissé meghaladhatja az 1 százalékot.

Egy év alatt az iparcikkek forgalma 1,8 százalékkal, a bútor és műszaki cikk üzletek forgalma 10,8 százalékkal estek. A könyvértékesítések 1,4 százalékkal, a gyógyszereladások 9,5 százalékkal csökkentek. A ruházati cikkek forgalma 2,1 százalékkal emelkedett, az illatszerforgalom 6,6 százalékkal, a használtcikkek eladásai 0,5 százalékkal nőtt, és a csomagküldő szolgálat pedig 36,7 százalékkal bővült – emeli ki Suppan.

„Az üzemanyagtöltő állomások eladásai – a magas üzemanyagárak mellett – továbbra is csökkenést mutattak” – mutat rá a KSH. Áprilisban az eladások 3,2 százalékkal, az első négy hónapban 3,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

A béradatok alapján a reálbérek 2,5-3 százalékkal csökkenhetnek, de a munkanélküliségi rátában sem várható érdemi javulás az idei évben – kommentálta a kiskereskedelmi adatot Kondrát Zsolt és Hosszú Edmond. Az MKB Bank elemzői szerint ezt tetézi a romló külső konjunktúra, valamint a GDP 3 százalékára rúgó költségvetési kiigazítást, amelyek szintén a fogyasztás mérsékelődése irányába hatnak.

Az Eurostat június 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. áprilisban 1,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Áprilisban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 9 tagállamban bővülést, 13-ban csökkenést mutattak. A térség legjelentősebb országai közül Németországban 1,3 százalékkal, Franciaországban 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi volumen, míg az Egyesült Királyságban 0,3 százalékkal mérséklődött. A magyarországi forgalomcsökkenés az EU-27 átlagánál nagyobb mértékű volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.