BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Nem várható nagy dobás az uniós csúcson

Angela Merkel német szövetségi kancellár bejelentette, hogy az EU a hónap végén tartandó csúcstalálkozójára olyan munkaterv kerül beterjesztésre, amely az Európai Unió politikai uniójának megteremtésére vonatkozik.

Ebben "többsebességes Európáról" lesz szó - hangoztatta az ARD német televízió csütörtök reggeli adásában, amelyet a Handelsblatt idézett. "Nem csupán valutaunióra van szükségünk, hanem egy úgynevezett fiskális unióra is, tehát az eddiginél nagyobb közös költségvetési politikára" – vélte Merkel. "Mindenekelőtt politikai unióra van szükség, azaz lépésről lépésre kell átadnunk Európa részére a felelősségi köröket, és Európának több ellenőrzési lehetőséget kell biztosítanunk."

Merkel hitet tett az európai növekedési stratégia mellett, mivel "a költségvetés konszolidálása és a növekedés az érem két oldala, megbízható pénzügyek mellett nincs növekedés". A kancellár óvott attól, hogy túl nagy reményekkel tekintsünk az uniós találkozóra, mint mondta, nem várható "nagy dobás" az értekezleten. A Handelsblatt hozzáteszi, hogy az adósságválságról szerdán telefonbeszélgetést folytatott Merkel és Obama amerikai amerikai elnök, illetve Obama és Mario Monti olasz kormányfő.

 A napokban német lapok arról írtak, hogy az uniós intézmények az utóbbi hetekben felmerült reformjavaslatokat rendszerbe szervező és új elemekkel kiegészítő tervet készítenek a júniusi uniós csúcsra. A javaslat közös pénzügy-, adó-, kül- és biztonságpolitikát irányoz elő. Tartalmazza továbbá azt, hogy bővíteni kell az EB ellenőrző jogosítványait a tagállami államháztartások felett, egységes bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszert kell kialakítani, és német mintára át kell alakítani a szociális ellátórendszert és a munkaerőpiaci szabályozást. Az EB szerdán terjesztette elő az úgynevezett bankunió megvalósítását elősegítő javaslatait.

A német sajtó beszámolt arról is, hogy a berlini vezetés egy uniós szintű gazdaságösztönző csomagról egyeztet az ellenzékkel, amelynek szavazataira szükség van a fiskális paktum kétharmados parlamenti támogatást igénylő ratifikációjához.

Értesülések szerint a kormány támogatja, hogy emeljék meg az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőkéjét 10 milliárd euróval azért, hogy a bank kiterjeszthesse hitelezési tevékenységét az euróövezeti válságállamokban. Támogatja továbbá a projektkötvények alkalmazását az uniós fejlesztési források felhasználásában, és támogatja az EB javaslatát, amely szerint 7,3 milliárd eurót kellene elkülöníteni az uniós költségvetésben a fiatalkori munkanélküliség csökkentését célzó programokhoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.