BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassított a kiskereskedelem áprilisban

2017. áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,5, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 2,0 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2017. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – jelenti a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az áprilisi adatok kisebb csalódást okoztak, de a következő hónapokban jelentős élénkülésre számít. A várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése tovább gyorsíthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, amely elérheti a 4-4,5 százalékot. Emellett a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani – véli az elemző.

NGM: Tartós a növekedés

Negyvenhat hónapja folyamatosan emelkedik a magyar kiskereskedelmi forgalom – mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 televízióban.

Marczinkó kifejtette: a kiskereskedelmi forgalom emelkedésére a bérmegállapodásnak tartós a növekedési hatása. Az idén januárban a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt, ennek hatására a nettó átlagbérek 8,2 százalékkal emelkedtek, és az idei 2 százalék körüli átlagos inflációval összevetve, az látható, hogy jelentős többlet halmozódik fel a lakosságnál – mondta.

Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár, hogy a lakossági költések a tartós elkötelezettség irányába mutatnak. Példaként említette, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89 százalékkal emelkedett, 47 százalékkal több lakást építettek az idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.