BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem pihent a magyar ipar

Idén júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,9 százalékkal emelkedett.

A termelés az év első hét hónapjában 3,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – áll a Központi Statisztikai Hivatal becslésében. Eszerint a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz viszonyítva 2 százalékkal csökkent.

Fotó: Szalai Eszter

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a növekedéshez részben hozzájárult, hogy idén júliusban eggyel több munkanap volt, mint tavaly. Kiemelte,

az elektronikai iparban jelentős, az élelmiszeriparban átlag körüli volt a növekedés, a járműgyártásban ugyanakkor közepes mértékben csökkent a termelés az egy évvel korábbihoz képest.

A feldolgozóipari alágazatok többségében jelentősen nőtt a termelés a bázishoz viszonyítva. Az előző hónaphoz képest mért csökkenés a karbantartások miatti leállásokhoz köthető – jelezte. Az ipari termelés júliusi részletes adatait szeptember 12-én közli a KSH második becslésében.

Elemzők: az ipari termelés júliusi növekedése alaposan elmaradt a várakozásoktól

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, a magyar gazdaság vélhetően túl van jelenlegi növekedési ciklusának csúcspontján, mivel a kiskereskedelmi adat után újabb negatív meglepetés jött a harmadik negyedéves gazdasági teljesítményt illetően.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének véleménye szerint azonban a vártnál gyengébb júliusi teljesítmény ellenére az ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, így a nyári leállásokat követően a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.