BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beépült a béremelés az ipari termelői árakba

Idén szeptemberben 6,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. A hazai ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal, az exportértékesítésé 6 százalékkal nőttek.

Szeptemberében az ipari termelői árak összességében 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt.

Az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek idén szeptemberben a 2017. szeptemberihez képest.

Ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 7,8, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Fotó: AFP

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,4 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai egy év alatt 6 százalékkal emelkedtek,

ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,2, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 28 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

Az év első három negyedévében a belföldi értékesítés árai 5,7, az exportértékesítéséi 5,4 százalékkal nőttek a 2017. január–szeptemberi adatokhoz képest, így az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal voltak magasabbak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.