BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a külkereskedelmi forgalom

2018 júliusában a kivitel volumene 11, a behozatalé 9,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 362 millió euró volt, amely 80 millió euróval több a 2017. júliusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 8,3, a behozatalé 6,6 százalék kal emelkedett. 2018. január–júliusban a külkereskedelmi mérleg többlete 4,6 milliárd euró volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Júliusban a kivitel értéke 8,4 milliárd euró (2738 milliárd forint), a behozatalé 8,1 milliárd euró

(2619 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export és az import értéke egyaránt 11 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi aktívum 80 millió euróval nőtt. (Az egyenleg 11 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 6,9, exportban 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 5,9, a dollárral szemben 4,3 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2017. júliusi áron számított kereskedelme a kivitelben 12, a behozatalban 7,1 százalékkal növekedett.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja közel tizedével mérséklődött, exportja ötödével emelkedett.

A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala közel ötödével, kivitele hatodával bővült.

A feldolgozott termékek exportvolumene 11, az importé 14 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint negyedével, behozatala közel felével növekedett.

Az energiahordozók importvolumene 3,1, exportvolumene 44 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint ötödével, kivitele viszont kétszeresére nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,2 százalékkal csökkent, az importé 7 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja közel ötödével visszaesett, importja viszont ötödével nőtt. A kivitelben a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, a behozatalban a kenyér és más pékáru, valamint a búza forgalomnövekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja és importja egyaránt az élelmezési célú baromfi forgalomváltozása miatt – kismértékben – emelkedett.

Fotó: AFP/Natalia Seliverstova

Az ital és dohány exportja közel negyedével, importja több mint tizedével nőtt.

Az importnövekedés a feldolgozatlan dohány, a malátából készült sör, az ásványvíz, valamint a cigaretta és szivar, exportban az ásványvíz, a cigaretta és a szivar forgalmában bekövetkezett változásnak tulajdonítható.

Január–júliusban a kivitel értéke 61,8 milliárd euró (19 493 milliárd forint), a behozatalé 57,2 milliárd euró

(18 046 milliárd forint) volt.

január–júliusban az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 6 a behozatalé 6,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 318 millió euróval csökkent, és 4,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2, exportban 1,7 százalékkal nőtt az előző év első hét hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,3 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,1 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 7,5 százalékkal felértékelődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.