BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulteljesített szeptemberben az ipar

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint folytatódik a növekedés.

2018 szeptemberében az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 2,2 százalékkal emelkedett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

A termelés az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent.

Folytatódik a növekedés

Egy-másfél évre előre tekintve is várhatóan folytatódik az ipari termelés bővülése – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reaálva.

Az államtitkár elmondta:

szeptemberben egyfajta kivárás volt az ágazatokban, de ezeket a várhatóan feloldják a közelmúlt intézkedései, mint például az ágazatok versenyképességét jelentősen javító adó- és bérintézkedések.

Emellett megfigyelhető a bizalmi index javulása is, ami megjelenik a megrendelés-állományokban és a termelési kapacitásokban is – tette hozzá, megjegyezve, hogy a munkaerő-hiány viszont visszafogja a növekedést.

Fotó: AFP

Pomázi Gyula hozzátette: ezzel együtt azt gondolják,

az év első kilenc hónapjában tapasztalt 3,1 százalékos növekedés az év utolsó szakaszában is megmarad, illetve a növekedési tendencia folytatódik még körülbelül egy-másfél év előretekintésében is.

Az államtitkár kifejtette: a Magyarországon kiépült beruházás-vonzó környezet, valamint a magyar ipar szerkezetét, struktúráját meghatározó ágazatokban lévő növekedési potenciálok elég jók ahhoz, hogy az ipari termelés bővülése megmaradhasson a továbbiakban is. Példaként említette az egészségipart és az élelmiszeripart, amelyekben a fejlődés lehetőséget hordoz a bővülésre, a járműipar növekedése mellett. Megjegyezte:

a járműiparban jelenleg kivárás tapasztalható, az EU-s járműipari kibocsátási szabványok és a megrendelés-állomány viszonylag erős változása miatt, de ebben is változás várható.

Pomázi Gyula elmondta azt is, több ágazat versenyképessége azon múlik, milyen innovatív fejlesztéseket – például automatizálást, robotizálást – tud megvalósítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.